petak, 26. jun 1998.

ARHITEKTA BRANKO PESIC O IDEJI PATRIJARHA PAVLA DA SE GRADE MANJE CRKVE

Male crkve umesto velikih i skupih bozjih hramova

Beograd. - Patrijarh srpski gospodin Pavle pobornik je ideje da je u ovim ekonomski teskim vremenima kada ima nmogo siromasnih i nezbrinutih izbeglickih porodica, umesto velikih i skupih, bolje graditi manje crkve, koje uz savestan rad duhovnika mogu okupljati pravoslavni narod i sluziti vernicima isto tako dobro kao i velelepni hramovi.

Ako se zna da se svi ovdasnji hramovi grade sredstvima Srpske pravoslavne crkve (SPC) , dobrotvornim prilozima pojedinaca iz zemlje i inostranstva i uz pomoc pojedinih preduzeca, onda je jasno zasto je patrijarh Pavle zatrazio da se tokom rata na prostoru bivse Jugoslavije obustavi gradnja cak i najvece bogomolje na Balkanu - Hrama Svetog Save na Vracaru.

Ovaj Hram se, uz visegodisnje prekide, gradi vec preko sto godina i prema oceni strucnjaka predstavlja nas najveci gradjevinski poduhvat stoleca. Patrijarh je, medjutim, upozorio da je od osiromasenog naroda sada neumesno traziti i ocekivati sredstva za gradnju tako velike crkve. Zato su i u listu SPC “Pravoslavlje" obustavljeni svi oglasi kojima se vernici pozivaju da priloze novac i pomognu nastavak gradnje Hrama. Arkitekta i nekada protomajstor svetosavskogHrama Svetog Save Branko Pesic, koji je upravo za angazovanje na tom poslu od patrijarha Pavla odlikovan ordenom Svetog Save, za “Nasu Borbu" je izjavio da trenutno radi na izgradnji vise manjih crkava u Srbiji, Republici Srpskoj i u srpskim eparhijama u inostranstvu.

“Po mom idejnom projektu zavrsavaju se crkve u Zemun Polju i Batajnici, uradjena je crkva na groblju Lesce, pri kraju su radovi na crkvi u Priboju, a u Minhenu je nedavno zavrsena i otvorena takodje jedna crkva gradjena po mom projektu. Unapred se radujem izgradnji nove crkve na Cukarici. Radovi su poceli, osvecen je nedavno krst i mogu da kazem - bice najlepsa", rekao je uz osmeh arhitekta Pesic i dodao da svaku novu crkvu gradi sa istim entuzijazmom.

Na pitanje koliko prosecno traje gradnja manjih crkava, Pesic kaze da su sve ove crkve gradjene oko cetiri godine mada je, kako istice, “za svaku od njih bila dovoljna jedna sezona, da je bilo dovoljno novca". Iako zaokupljen novim projektima, Pesic ne krije zal zbog toga sto su radovi na izgradnji vracarskog Hrama stali i upozorava da ono sto je dosada uradjeno treba zastiti i odrzavati jer, kako kaze, nema tog zdanja, ma kako dobro bilo uradjeno, koje ne propada ako se ne odrzava i ne obnavlja.

J. Kocijan

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /