petak, 26. jun 1998.

ZAPIS SA POZORISNOG GRADILISTA

“Het trik" iz kontejnera

Glasine koje kolaju gradom ovih dana da je rekonstrukcija Jugoslovenskog dramskog pozorista obustavljena su na zalost tacne, medjutim, rekonstrukcija je obustavljena s obzirom da je pocela izgradnja ovog pozorista bukvalno od temelja i napreduje (uz ocekivane probleme) punim tempom

To je u najkracem cela istina o “rekonstrukciji" jednog od najzanacjnijih i najboljih pozorista u zemlji. Na gradilistu koje smo posetili juce, nestrucnim pogledom je moguce konstatovati da je zgrada Jugoslovenskog dramskog pozorista u potpunosti porusena, osim dela zida koji se naslanja na SKC i naravno dela zgrade u kojoj se nalazi scena “Bojan Stupica". Golim okom se takodje moze videti da su u toku radovi na postavljanju temelja pozorista. Price o zastoju posla Branko Cvejic ne zeli da komentarise. “Istina je samo to da se podaci iz dokumentacije ne poklapaju sa cinjenicnim stanjem, tako da smo sada prakticno u izgradnji ovog dela pozorista i ona tece normalno" .

Vodeci ljudi Jugoslovenskog dramskog pozorista Jovan Cirilov i Brako Cvejic medjutim, insistiraju na paralelnim radovima ciji je izvodjac samo pozoriste koje u ovom trenutku posluje iz dva kontejnera postavljena na samom gradilistu. “Upravo smo se vratili sa gostovanja iz Nemacke gde smo sa predstavom “Beogradska trilogija" Biljane Srbljanovic u reziji Gorana Markovica postigli veliki uspeh na Bonskom Bijenalu" kaze Jovan Cirilov dodajuci da je “Beogradska trilogija" pozvana na Bijenale kao predstava koja najbolje reprezentuje podrucje sa koga potice jer se na slozen nacin bavi ratom i njegovim posledicama".

“Ono po cemu je ovo gostovanje znacajno je to sto smo mi predstavu igrali pred domacom publikom koja je obe veceri ispunila salu do poslednjeg mesta i koja je zahvaljujuci dobrom prevodu reagovala na pravim mestima, istice Branko Cvejic. “Cinjenica da je predstava bila unapred rasprodata i da tokom izvodjenja niko nije izasao napolje, sto je u Nemackoj inace obicaj, govori da smo postigli veliki uspeh. Trebalo je cuti aplauze na kraju, kaze Branko Cvejic uz konstataciju da je “od samog gostovanja zanacajnije bilo to sto smo zaista igrali u svetu, pred inostranom publikom koja je bila u ogromnoj vecini". Inace, pored nastupa u Bonu, Jugoslovensko dramsko pozoriste je pocetkom maja gostovalo u Ljubljani dok je njihovo ucesece na festivalu u Poljskoj, takodje sa predstavom “Bure baruta" ostalo upamceno i po reakcijama publike koja je izvizdala odluku zirija da ne proglasi ovu predstavu najboljom na festivalu.

Pored ostvarenih gostovanja u proteklom periodu Jugoslovensko dramsko pozoriste za septembar mesec najavljuje ucesce svoje predstave “Pukovnik ptica" na festivalu u Plovdivu, sa jednim gostovanjem u Sofiji, kao i ucesce predstave “Saloma" na festivalu u ukrajinskom gradu Lavovu. Od domacih festivala Jugoslovensko dramsko pozoriste ce sa svojom najnovijom predstavom “Mrtve duse" ucestvovati na festivalu pozorisne klasike u Vrscu pocetkom oktobra meseca dok je rad na na novoj predstavi “Leons i Lena", u reziji Dejana Mijaca, upravo poceo.

Z. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /