petak, 26. jun 1998.

FRANC VEBER RAZGOVARAO SA PATRIJARHOM PAVLOM I MUFTIJOM JUSUFSPAHICEM O ZASTITI KOSOVSKIH MANASTIRA

U znaku mira, morala i interesa Evrope

Beograd - Patrijarh srpski gospodin Pavle primio je juce u Patrijarsiji Franca Vebera - predsednika istoimene medjunarodne fondacije koja se brine o zastiti kulturnih spomenika sirom sveta i ciji ce predstavnici ovih dana, sa jos preko 20 stranih novinara, na poziv Ministarstva za kulturu Srbije, obici kosovske manastire i proveriti da li su oni u opasnosti.

Pozelevsi dobrodoslicu gostima, koje je pratila ministarka za kulturu Srbije Nada Popovic Perisic, patrijarh Pavle je naglasio da "u gradjanskim ratovima, kakav je bio u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, kao i ovaj sada na Kosovu i Metohiji, stradaju najvise najneduzniji i najneviniji".

Posle razgovora koji su vodjeni "iza zatvorenih vrata" , Franc Veber je izjavio da je sa evropskim novinarima dosao u Srbiju u znaku mira, morala i interesa Evrope jer je kulturna bastina Kosova - blago od svetskog znacaja. Patrijarh je krato rekao: "Neka bude mir, ljubav, bratstvo i opste dobro".

Nakon razgovora u Patrijarsiji i susreta sa beogradskim muftijom Hamdijom Jusufspahicem Franc Veber je u Medjunarodnom pres centru odrzao konferenciju za stampu na kojoj je naglasio da bi kosovske manastire trebalo staviti pod medjunarodnu zastitu jer se oni, po vrednosti, mogu porediti sa Versajem ili antickim spomenicima. On je rekao da su u tom pogledu stavovi srpskog patrijarha i beogradskog muftije potpuno istovetni.

J. Kocijan

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /