petak, 26. jun 1998.

NASTAVLJENO SUDJENJE ZA KLEVETU KOJIM VUK DRASKOVIC ZAHTEVA DESET MILIONA DINARA ODSTETE OD VOJISLAVA SESELJA

Vodvilj u palati pravde

U beogradskoj palati pravde u parnicnom postupku pred Prvim opstinskim sudom juce je odrzano rociste glavne rasprave u postupku sprovedenom na osnovu tuzbe Vuka Draskovica protiv Vojislava Seselja zbog izjava kojim ga je okarakterisao kao narkomana, a zbog koje Draskovic zahteva odstetu od deset miliona dinara. Pored brojnih Seseljevih pristalica, prisustvovali su i svi radikali iz republicke vlade, predvodjeni potpredsednikom Tomom Nikolicem i ministrom informisanja Aleksandrom Vucicem, i to u radno vreme.

Poseban ton sudjenju je dalo obezbedjenje sastavljeno od sedam Seseljevih telohranitelja, koji su uspeli da potisnu sudsku policiju koja na to nije reagovala cekajuci da se sve sto pre zavrsi. Zastupnici Draskovica, koji se danas nije pojavio na rocistu, advokati Ivana Primovic i Nikola Barovic su predlozili da se rasprava prekine i da sud donese odluku posto odbrana nije podnela odlucne dokaze za svoje tvrdnje. Seseljevi advokati su se obrusili na Barovica zahtevajuci utvrdjivanje njegovog advokatskog zvanja i identiteta, vrseci opstrukciju sudjenja, koje se nakon kakvog takvog pocetka pretvorilo u los vodvilj koji je karakterisalo dobacivanje iz publike i opste dezavuisanje suda, cemu sudija nije uspela da se suprotstavi.

Potpredsednik vlade gospodin Seselj je cak slao predsedavajuceg sudiju na pauzu da se pribere i razmisli, na sta je sudija pristala. Trojna podela vlasti na zakonodavnu, izvrsnu i sudsku, zrtvovana je licnoj promociji Seselja u skladu sa njegovom taktikom da svako sudjenje pretvori u cirkus ne bi li relativizovao optuzbe.

Na kraju ovog "sudjenja" zastupnici tuzioca su predlozili izuzece sudskog veca zbog neobjektivnosti o cemu ce predsednik Prvog opstinskog suda odluciti naknadno, a Seselj je zamolio sudiju da primi dokaze o narkomanskom ponasanju gospodina Draskovica u vidu "ekspertize" koju su uradili "eksperti" SRS na sto sezdeset strana, sto je za pedest pet strana vise nego na proslom rocistu i primerak lista "Velika Srbija" sa clankom slicne sadrzine.

I. B. K.

Draskovic nece u cirkus

Nikola Barovic, zastupnik Draskovica izjavio je novinaru Nase Borbe da je izuzece sudije zatrazeno zbog ociglednog popustanja sudije pod pritiskom Seselja i njegove svite, te da bi svako drugi bio udaljen iz sudnice kad bi se ponasao kao optuzeni i dodao da nema licnih motiva da zastupa Draskovica. Ocigledno je da ga se odbrana plasi cim pokusava da ga potisne iz postupka, verovatno zato sto im je osnovni dokaz "ekspertiza" "eksperata" SRS, koja uopste nije potpisana tako da se ne zna ko su ti eksperti, ali da tekst nosi odlike stila gospodina Seselja.

Andjelko Trpkovic, portparol Vuka Draskovica, objasnio je da se Draskovic nije pojavio na rocistu, jer ume da odabere svoje zastupnike, pa nema nameru da prisustvuje cirkusu.

I. B. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /