petak, 26. jun 1998.

"PLAVI" U OSMINI FINALA KAO DRUGI

Nista manje nego Holandjani

Stadion: Le Bozuar. Gledalaca: 40.000. Sudija: Gamal Gandur (Egipat). Strelci: Komljenovic u 4. Zuti kartoni: Stankovic , Ognjenovic (Jugoslavija), Reina (SAD)

JUGOSLAVIJA: Kralj, Djorovic, Jokanovic, Mihajlovic, Komljenovic, Stankovic (Brnovic), Jugovic, Petrovic, Stojkovic (Savicevic), Mijatovic (Ognjenovic), Milosevic.

SAD: Fridel, Rezis, Duli (Balba), Mesonovo, Mur (Radosavljevic), Hejduk (Vinalda), Burns, Stjuart, Reina, Dzons, MekBrajd.

Borivoje Karaulic
specijalni izvestac "Nase Borbe"

Nant.- Jugoslavija je od sinoc i zvanicno medju sesnaest najboljih ekipa Svetskog prvenstva i u osmini finala, 29. juna u Tuluzu sastace se sa Holandijom, prvoplasiranim timom grupe "E". Nasa selekcija je posle pobede protiv SAD - 1:0 (1:0), zauzela drugo mesto u grupi "F", dok je Nemacka savladala Iran i kao najbolja "na poklon" dobila Meksiko, koji je u poslednjim trenucima produzio boravak u Francuskoj, na nesrecu Belgijanaca.

"Plavi" sinoc nisu opravdali tesko steceni renome u prethodnom susretu. Dosta su se mucili sa opustenim i za igru raspolozenimAmerikancima. Kao da su cuvali snagu za naredni mec, ne misleci da stvore razliku koja bi ih eventualno odvela na celo grupe. (Kasnije se ispostavilo da bi to bilo veoma tesko, s obzirom na nemackih 2:0 sa Iranom.) I pored ovakve partije jugoslovenski reprezentativci zasluzuju cestitke za prodor u drugu rundu. O utiscima cemo kasnije, najvaznije, svakako, da medju sesnaest otpisanih nema nasih. To se zove uspeh i jedino je on vazan.

Prvi put su nasi navijaci bili brojniji od protivnickih, dosli su iz Banjaluke, Novog Sada, Sida, Novog Pazara, Brckog, Cacka, Beograda, Lovcenca, Benkovca, Berlina... sa sobom su doneli zastavu dugu 80 metara, koja je pre pocetka meca "setala" celom duzinom zapadne tribine. Usledili su zvizduci i americkoj i nasoj himni, sto je izazvalo cudjenje ostalih na stadionu.

"Plavi" su utakmicu poceli u istom sastavu kao protiv Nemacke, osim sto je Kovacevica zamenio Milosevic, a Amerikanci su imali trojicu novih u odnosu na prethodni mec (golman Fridel, Burns i Mur). Pocelo je da bolje ne moze biti - u trecem minutu posle strahovitog suta Mihajlovica iz slobodnog udarca golman Fridel je loptu odbio do Komljenovica koji je glavom sprovodi u mrezu - 1:0 (pre toga Hejduk pogadja stativu). Rivala to ne uzbudjuje mnogo i u par navrata opasno jurisa ka Kralju. Rano vodjstvo, medjutim, nije imalo ocekivani efekat. Umesto jos zesceg pritiska "plavi" su jos usporili ritam dozvoljavajuci protivniku da se organizuje i preti. U tom delu utakmice Amerikanci su delovali ubedljivo i efikasnije. Da li se to ponavlja prica o protivniku "koji nas ne inspirise"? I, zar je potrebna neka posebna inspiracija kada je Svetsko prvenstvo u pitanju?

Zabrinutost je jos vise porasla kada je vec u 30. minutu, zbog povrede teren napustio Mijatovic, ustupajuci mesto Ognjenovicu. Mijatovic je posle meca izjavio da je jos prilikom zagrevanja osetio bol u levom kolenu. Ipak, Jugoslavija dolazi do dve kakve-takve prilike (Stankovic i Milosevic), sa druge strane Hejduk je imao jos bolju. Nesto skripi u nasoj igri i svi jedva cekamo da se ovo poluvreme zavrsi. Jugoslovenski navijaci trude se koliko mogu da pokrenu igrace u plavim dresovima, ali slaba vajda od toga. Potvrdjuje to i Milosevic promasivsi ceo fudbal kada se nasao korak od Fridela.

Nije se mnogo izmenilo ni pocetkom drugog dela. Santrac pokusava da razmrda ekipu uvodjenjem Brnovica umesto ne bas raspolozenog Stankovica. Izlazi i Stojkovic, a po prvi put na ovom sampionatu na terenu je Savicevic. Vrag je, dakle, odneo salu, ali ovaj potez moze da znaci i Dejino isprobavanje mogucnosti za naredni susret. Ni tada se prilike na terenu nisu promenile, Amerikanci ne pomisljaju da se malo "odmore" pred odlazak kuci, dok nasi fudbaleri kao da su vec poceli da razmisljaju o Holandjanima. Jugoslovenski novinari, za to vreme, onako u sali izracunali su da su ipak na dobitku, jer su ustedeli 200 kilometara puta koliko je Tuluz blizi Nantu od Monpeljea.

POSLE MECA SVI SU BILI ZADOVOLJNI

Mislima bili u Lansu

Slobodan Santrac je prvi izasao pred novinare.

- Izlazak Mijatovica poremetio je ono sto smo hteli da igramo. Ognjenovic nije uspeo da ga zameni. Imali smo dve-tri sanse, ali nismo uspeli da ih realizujemo. Najvaznije je da se Savicevic vratio i da mozemo na njega da racunamo. Ono sto smo zeleli, to smo i ostvarili. Protiv Holandije bice neizvesno, jer su i oni i mi dve tehnicki veoma spremne ekipe.

Potom se obratio americki selektor Stiv Sampson.

- Rano smo primili gol i to je bio tezak uradarac za nas. Ipak, uspeli smo da se oporavimo i budemo barem ravnopravan protivnik. Cestitam mojim igracima.

Trener americkih golmana Milutin Soskic rado se odazvao pozivu jugoslovenskih izvestaca.

- Ovaj tim Jugoslavije moze mnogo vise. Ne znam razlog zasto nisu igrali bolje. Videlo se na terenu da kod njih nesto ne stima. Mislim da "plavi" mogu da pobede Holandiju. Posle meca usao sam u svlacionicu i cestitao mojim zemljacima. Tesko mi je bilo sedeti na klupi, ali posao je posao.

Dragan Stojkovic smireno je odgovarao:

- Bilo je tesko, znali smo da ce Amerikanci igrati agresivan fudbal sa dosta trcanja. Najvaznije je da se dobro pripremimo za Holandjane, a ovo veceras zaboravljamo.

Zeljko Petrovic kratko je dodao:

- Nismo bili na nasem nivou. Izgleda da igramo bolje protiv jacih ekipa.

Novinarima se obratio i Sinisa Mihajlovic:

- Ponovila se prica sa Iranom. Nismo pruzili igru kakva nam dolikuje. Vazno je da smo prosli prvi krug.

Holandija je jedna od najjacih ekipa na sampionatu, ali niko nije nepobediv.

Slobodan Komljenovic dosta se trudio u ovom mecu:

- Ne znam zasto smo stali posle prvog gola. Vazno je da idemo dalje.

Predrag Mijatovic sve nas je uplasio zbog ranog odlaska sa terena.

- Juce sam osetio bol u kolenu, kao i danas pre zagrevanja. Nisam hteo da rizikujem i vise sam mislio na naredni susret nego o ovom sa Amerikom. Znali smo da imamo malo sanse da budemo prvi i mozda zbog toga nismo zapinjali.

Vladimir Jugovic i ovog puta je bio medju najboljima :

- Nikog nije lako pobediti na svetskom prvenstvu. Zadovoljan sam sto mi je forma u usponu i sto mogu da istrcim svih 90 minuta. Protiv Holandije bice jos bolje.

VEC SUTRA POCINJE OSMINA FINALA

Na startu: Italija - Norveska

Posle utakmica po grupama, vec sutra startuje osmina finala koja se igra po nokaut sistemu. Seriju "na ispadanje" otvorice Italija i Norveska koji se sutra (16.30) sastaju u Marseju, istog dana (21) u Parizu igraju Brazil - Cile.

U nedelju u Lansu (16.30) za prodor u cetvrtfinale borice se Francuska i Paragvaj, vecernji termin rezervisan je za mec Nigerija - Danska. Ponedeljak je mozda i "dan D" za nasu selekciju, u 21 cas se u Tuluzu sastaju sa Holandijom, u 16.30 u Monpeljeu za plasman medju osam najboljih igraju Nemacka i Meksiko.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /