petak, 26. jun 1998.

PORUKA KINKELA POSLE RAZGOVORA SA RUGOVOM

Nema nezavisnosti Kosova

Resenje moze biti samo autonomija, decidirano izjavio nemacki sef diplomatije

Na Kosovu sve vise oruzja i straha

Bon, FoNet. - Ibrahim Rugova je i u Bonu naisao na odbijanje njegovog zahteva za nezavisnost Kosova. “Za Kosovo zelimo autonomiju i nesto drugo ne mozemo podrzati", rekao je novinarima juce sef nemacke diplomatije Klaus Kinkel posle razgovora s liderom kosovskih Albanaca i clanovima njegovog tima za pregovore s Beogradom.

Kao prekjuce u briselskom sedistu NATO, Rugova je u Bonu pledirao za “nezavisno i neutralno Kosovo sa garancijama za tamosnju srpsku manjinu". Prvi korak u tom pravcu, po njemu, mogao bi biti “medjunarodni protektorat". On je, takodje, apelovao na svet da “zaustavi napade srpskih snaga bezbednosti na sela albanske vecine", jer razgovora s jugoslovenskim predsednikom Slobodanom Milosevicem “moze biti tek posto se okoncaju te agresije".

Kinkel je, medjutim, podvukao da se ne smeju negovati iluzije i konkretno naveo dve. Prvo - resenje ne moze biti nezavisnost nego samo autonomija i drugo - vojne intervencije NATO “nema sutra" vec i zato sto tu postoje “komplikovani tehnicki problemi". On je, takodje, rekao da su sankcije protiv Beograda “prakticno iscrpljene". Razmislja se, doduse, i o prekidu diplomatskih odnosa, ali “ni to ne bilo od pomoci". Milosevic, ipak, mora ispuniti obecanja data ruskom predsedniku Borisu Jeljcinu u Moskvi i ostvariti uslove za nastavak pregovora, rekao je Kinkel, izrazivsi razumevanje za Milosevicevu situaciju: “Ne branim ga, ali on je pod snaznim nacionalistickim pritiskom kod kuce". Nemacki ministar je naglasio da jos gaji nadu u politicko resenje i da on licno “na tome radi dan i noc". Tek ako svi diplomatsko-politicki pokusaji propadnu, zakljucio je Kinkel, Zapad ce morati da razgovara s Rusijom, pa i Kinom, o drukcijem putu do resenja.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /