petak, 26. jun 1998.

PRIMAKOV U LONDONU IZRAZIO NADU U USPEH HOLBRUKOVE MISIJE

Lopta na albanskom terenu

Moskva privolela Milosevica da okonca represiju na Kosovu i nastavi pregovore o autonomiji, izjavio ruski sef diplomatije

London, juna (FoNet) - Ruski ministar inostranih poslova Jevgenij Primakov izjavio je juce u Londonu da je sada na kosovskim Albancima da odgovore na zvanicnu ponudu predsednika Jugoslavije Slobodana Milosevica o autonomiji pokrajine i izrazio nadu u uspeh aktuelne americke diplomatske misije u Jugoslaviji.

Kako javlja Rojters, Primakov je rekao da je Moskva napravila napredak privolevsi Milosevica da prihvati okoncanje represije na Kosovu i nastavak pregovora o autonomiji, zasnovanoj na medjunarodnim normama. “Lopta je sada na albanskom terenu", ponovio je Primakov, na tribini Kraljevskog instituta za medjunarodne odnose u Londonu.

“Novi razvoj dogadjaja nije toliko obeshrabrujuci. Nije tako lose", rekao je sef ruske diplomatije, ukazujuci na napredak koji se odnosi na odobrenje medjunarodnih posmatraca i humanitarnih organizacija na Kosovu i pocetak razgovora o povratku izbeglica. Primakov je, medjutim, rekao da se situacija na Kosovu komplikuje zbog razlika izmedju pacifistickog lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugove i radikalnih gerilaca Oslobodilacke vojske Kosova.

“Situacija je prilicno iskomplikovana ... Rugova nije tako mocan kao sto je bio. Ekstremisti dizu ruke od njega", ocenio je Primakov. On je rekao da ruski partneri u Kontakt grupi vrse pritisak na kosovske Albance, ukazujuci na jucerasnje razgovore u Bonu, izmedju Rugove i njegovog pregovarackog tima i predstavnika nemacke vlade.

Upitan sta ce se desiti ukoliko ne uspe pokusaj americkog ambasadora u UN Ricarda Holbruka da, tokom aktuelnog boravka u SRJ, obnovi pregovore izmedju Milosevica i kosovskih Albanaca, Primakov je rekao: “Nadam se da ce on (Holbruk) uspeti".

Sef ruske diplomatije rekao je da ce sledeci sastanak sestoclane Kontakt grupe biti odrzan 1. jula, kada ce ponovo biti razmotrena situacija na Kosovu. Primakov je ponovio upozorenje NATO-u povodom planova o upotrebi vojne sile pritiv Jugoslavije bez prethodnog mandata Saveta bezbednosti UN, isticuci da bi time bila okoncana saradnja Rusije sa zapadnom vojnom alijansom.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /