subota, 27. jun 1998.

KONFERENCIJA ZA STAMPU NIKOLAJA AFANASIJEVSKOG U BEOGRADU

Dijalog sprecava rat

Beograd. - Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Nikolaj Afanasijevski izjavio je juce u Beogradu da je neophodno uciniti sve da se nastave pregovori srpske i albanske strane o Kosovu, zato sto “bilo koje drugo resenje znaci rat".

“Dobili smo uveravanja od Beograda da je spreman da obnovi pregovore svakog trenutka, ali pregovaracka delegacija kosovskih Albanaca zbog odredjenih teskoca za sada jos nije spremna za razgovore", rekao je ruski diplomata na pres-konferenciji u Beogradu.

Rusija konstatuje da “Beograd posteno ispunjava sve obaveze iz moskovske Izjave (predsednika SRJ Slobodana Milosevica i ruskog predsednika Borisa Jeljcina)", naglasio je Afanasijevski, dodajuci kako su to “konstatovali i Amerikanci". On je rekao da je od srpske strane dobio uveravanja da ce biti udrzana u sukobima na Kosovu i da nece upotrebljavati silu protiv civilnog i mirnog stanovnistva. “Svi posmatraci konstatuju da posle moskovske Izjave srpske snage bezbednosti pokazuju maksimalnu uzdrzanost... utvrdili smo da krivicu za incidente na Kosovu poslednjih dana snosi tzv. Oslobodilacka vojska Kosova (OVK) i druge grupe koje niko ne kontrolise", rekao je zamenik ruskog sefa diplomatije.

Po zavrsetku petodnevne posete Jugoslaviji, tokom koje je u Beogradu u dva navrata vodio razgovore sa predsednikom SRJ Slobodanom Milosevicem, a u Pristini imao susrete sa Ibrahimom Rugovom i drugim liderima kosovskih Albanaca, Afanasijevski je izjavio da obnovljeni srpsko-albanski razgovori treba da se odnose na resavanje svakodnevnih problema bezbednosti gradjana i na status Kosova, “ukljucujuci i oblike autonomije" pokrajine koje bi utvrdile dve strane.

On je istovremeno istakao da je “zajednicki stav medjunarodne zajednice, Saveta bezbednosti i naroda Rusije da ne moze biti govora o nezavisnosti Kosova", vec o polozaju pokrajine “u Srbiji i Jugoslaviji, koji bi obezbedjivao sva prava lokalnom stanovnistvu, u skladu sa najvisim evropskim i svetskim standardima". Predstavnici albanske strane sada treba da “manifestuju hrabrost i donesu odluku o nastavku pregovora" , koji predstavljaju vitalan interes ne samo za narod na Kosovu, Srbiju i SRJ, vec i za Evropu i Rusiju, rekao je Afanasijevski. “Bilo koje drugo resenje oznacava rat koji ne odgovora nicijim interesima", dodao je on.

Komentarisuci susret americkog izaslanika Ricarda Holbruka sa pripadnicima OVK, ruski diplomata je rekao da se “takve stvari ne smeju objasnjavati slucajnoscu" i da “obicne izjave o tome kako je terorizam nedopustiv nisu dovoljne". Sve zemlje “moraju jasno da osude terorizam i obustave svaku vrstu podrske OVK - materijalnu, finansijsku i vojnu", a Rusija smatra da je “primena teroristickih delatnosti za postizanje ciljeva neprihvatljiva i ona ostro osudjuje aktivnosti tzv. OVK", izjavio je Afanasijevski.

On je takodje rekao da je potrebno obustaviti pretnje upotrebom sile na podrucju SRJ, jer sadasnja situacija “za to ne pruza nijedan razlog". “Bilo kakva upotreba sile moze biti izvedena samo odlukom Saveta bezbednosti UN", rekao je Afanasijevski, dodajuci da su “nedavni vojni manevri NATO dali pogresne signale teroristima" i da su “bili usmereni protiv Beograda, a ne na stabilizaciju stanja na Kosovu". Zamenik sefa ruske diplomatije najavio da ce Rusija zajedno sa NATO ucestvovati u vojnim vezbama u Albaniji i Makedoniji kako bi se “preduzele sve mere za sprecavanje isporuka oruzja na Kosovo".

M. Vidic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /