subota, 27. jun 1998.

OTVORENA NAJAVA AMERICKE VLADE

Vasington uspostavlja kontakte sa OVK

Oslobodilacka vojska predstavlja realnost, za sta je odgovoran pre svega Milosevic, izjavio Dzejms Rubin, portparol Stejt dipartmenta

Vasington, FoNet. - Americka vlada je sasvim otvoreno nagovestila spremnost da uspostavi politicke kontakte sa Oslobodilackom vojskom Kosova (OVK), koju je doskora optuzivala za terorizam. Vasington je istovremeno precizirao sta podrazumeva pod buducom ustavnom strukturom Jugoslavije, kojoj se tezi u tekucim posrednickim nastojanjima za resavanje krize na Kosovu.

Predstavnik za stampu Stejt dipartmenta Dzejms Rubin preneo je zvanicni stav americke vlade da je na Kosovu stvorena situacija kad tamosnja Oslobodilacka vojska “predstavlja realnost", zasta je - kako je konstatovano - odgovoran pre svega Milosevic. On je, rekao je Rubin, svojim postupcima u poslednje vreme “radikalizovao albansko stanovnistvo" i time doprineo masovnosti i sveopstoj podrsci koja se u toj sredini pruza OVK.

Istovremeno u Stejt dipartmentu se prvi put culo na sta se ovde i konkretno misli kad se za Kosovo trazi “pojacani autonomni status" u okviru SR Jugoslavije. Prema objasnjenju Vasingtona, SAD podrzavaju teritorijalni integritet SRJ, ali se isto tako trazi i “pojacani status za Kosovo u okviru SRJ, sa svim politickim i ljudskim pravima, u skladu sa standardima OEBS, Helsinskim principima i Poveljom UN". Na konkretno novinarsko pitanje da li taj americki zahtev predstavlja podrsku daljem ostajanju Kosova u okviru Srbije ili su SAD zauzele poziciju da bi Kosovo trebalo da bude deo Jugoslavije, ali ne kao deo Srbije, u Stejt dipartmentu je izneta americka zainteresovanost za vracanje Kosovu ustavnog polozaja koji je ova pokrajina imala do gubitka autonomije 1989. godine. “Pojacani status Kosova unutar Jugoslavije trebalo bi da predstavlja polaznu poziciju u trazenim pregovorima", izjavio je na predstavnik za stampu Stejt dipartmenta, uz sugestiju da se posle toga sva ostala pitanja odnosa Kosova sa Srbijom resavaju u dijalogu Beograda i Pristine.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /