subota, 27. jun 1998.

NATO SUZIO VOJNE OPCIJE ZA KOSOVO NA DVE DO CETIRI

Vazdusni udari nisu iskljuceni

Moramo biti sigurni da ce bilo kakva vojna akcija biti u skladu sa politickim ciljevima, izajvio Kenet Bejkon, portparol Pentagona

Vasington, FoNet. - Planeri NATO suzili su vojne opcije na Kosovu na kratku listu alternativa uz ucesce vazdusnih snaga nad Srbijom, saopstio je Pentagon. Portparol Pentagona Kenet Bejkon izjavio je da ce za planove NATO biti potrebno najmanje jos nedelju dana da bi se kompletirali posto saveznici pokusavaju da smisle “vezu bez sava" izmedju politickih i diplomatskih ciljeva i vojnih opcija.

“Mislim da je trenutno centralni element razmisljanje kako da se nadje nacin da budemo sigurni da ce bilo kakva vojna akcija biti u skladu sa politickim ciljevima", rekao je Bejkon, prenosi AFP. Prema njegovim recima, vojni komitet NATO predstavio je Savetu Alijanse ove nedelje kratku listu na kojoj su izmedju dve i cetiri opcije zadrzane sa originalne liste na kojoj ih je bilo devet.

“To ukljucuje opcije nad Srbijom", rekao je Bejkon, dodajuci kasnije da “ono sto se prvenstveno trazi je upotreba vazdusne sile". Planeri NATO takodje traze rasporedjivanje svojih trupa u Makedoniji i Albaniji, dodao je Bejkon. On nije izneo nikakve detalje opcija, ali se pominje ometanje srpskih komunikacija i velika skala vazdusnih napada nad Saveznom Republikom Jugoslavijom.

Upitan da li te opcije zadovoljavaju zahtev Pentagona da bilo kakva vazdusna kampanja mora ukljuciti sprecavanje jugoslovenske vazdusne odbrane, Bejkon je nagovestio potvrdan odgovor. “Na detaljima ovih opcija se jos radi", rekao je. “Jasno nam je da moramo biti u stanju da istrazimo i odgovorimo na svaku pretnju koja bi mogla da ugrozi americke ili NATO avione koji lete nad Kosovom", precizirao je portparol Pentagona.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /