subota, 27. jun 1998.

ALBANSKI PREMIJER TRAZI HITNU VOJNU AKCIJU NA KOSOVU

“NATO mora delovati brzo"

Rugova rizikuje da izgubi kontrolu ukoliko ne bude zaustavljena srpska “ratna masina", upozorava Fatos Nano u “Internesnel herald tribjunu"

Pariz, FoNet. - NATO mora delovati brzo kako bi zaustavio srpsku “ratnu masinu" na Kosovu ili rizikuje da omoguci ekstremistima da marginalizuju sve one koji jos zele da rade na pregovarackom resenju, upozorio je juce albanski premijer Fatos Nano u “Internesnl herald tribjunu". “Ono sto rizikujemo ako ne budemo delovali odmah zajedno sa medjunarodnom zajednicom, posebno sa NATO-om koji je njena odbrambena ruka, jeste da izgubimo kontrolu nad svim i da izgubimo partnere koji zele da rade na mirnom resenju u regionu; grcku vladu, makedonsku vladu, albansku vladu i lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugovu u Pristini", rekao je Nano, prenosi AFP. On je dodao da Rugova, umereni politicar, “rizikuje da izgubi kontrolu nad kosovskim Albancima ako prioritet ne bude zaustavljanje srpske ratne masine" na Kosovu. Nano je izrazio nadu da “niko nece zaboraviti ono sto se desilo u Bosni".

“Moramo imati vazdusne napade NATO da se zaustave Srbi. To mora biti uradjeno sada, zato sto ako se ne uradi u naredne dve nedelje, bojim se da cemo imati novu Bosnu", rekao je on. Prema njegovim recima, duz kosovsko-albanske granice vec postoje “tenkovi koji se krecu okolo, ima pucnjave, artiljerijske paljbe i ako to nasilje dodje do velikih gradova kao sto je Pristina, Rugova ce jednostavno biti zaboravljen".

Nano je rekao da su Albanija, Makedonija i Grcka stvorile “dobre odnose" u pokusaju da suzbiju kosovski konflikt. “Ali svako sirenje moze unistiti to evropski orijentisano partnerstvo i stvoriti probleme za zemlje Evropske unije", upozorio je on.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /