subota, 27. jun 1998.

REPORTAZA LONDONSKOG “GARDIJANA" O KOMANDANTU ILEGALNE VOJSKE KOSOVSKIH ALBANACA

Sami Lustaku osnivac OVK

Prihvatio bih Rugovu za predsednika, ukoliko on prizna OVK, izjavio covek cije se ime svakodnevno skandiralo na demonstracijama

"Slucajni" susret: Ricard
Holbruk sa pripadnikom ilegalne
OVK u selu Junik

Beograd, Beta. - Londonski dnevnik “Gardijan" juce je objavio reportazu svog dopisnika sa Kosova, o Samiju Lustakuu kojeg predstavlja kao “glavnog komandanta takozvane Oslobodilacke vojske Kosova, ciji se stab nalazi u bivsoj srpskoj policijskoj stanici u mestu Likoc u Drenici".

Kako prenosi Radio Bi-Bi-Si u emisiji na srpskom jeziku, “Gardijan" pise da je Lustaku jedan od osnivaca OVK, “u kome mnogi Albanci vide heroja, i covek cije se ime skandiralo na svakodnevnim pristinskim demonstracijama". “On potice iz sela Prekaz koje se prvo naslo na udaru srpske artiljerije u martu ove godine, pripadnik je OVK vec sest godina. Stab mu se nalazi u bivsoj policijskoj stanici iz koje se proteze pogled na drenicke sume, a Lustaku odavde satelitskim telefonom komanduje snagama u decanskom kraju", pise list.

Lustaku je u izjavi datoj dopisniku londonskog dnevnika izjavio da “pozdravlja susret Ricarda Holbruka sa OVK" i dodao da pripadnicima OVK “treba odati priznanje za hrabrost, kao i za gubitke i krv koju su prolili". “Srbi se plase granice sa Albanijom i zele da ociste citav taj kraj, ali ja mislim da ce OVK uskoro da ih natera na povlacenje", izjavio je za “Gardijan" Lustaku koji nije zeleo da se upusta u politicke rasprave.

Jedan od njegovih pomocnika je ipak novinaru londonskog dnevnika rekao da je vreme da se ujedine pobunjenicke, politicke i vojne strukture i da se OVK da status zvanicnih vojnih snaga kosovskih Albanaca, ali i da se iz sentimentalnih razloga zadrzi njeno postojece ime. On je kritikovao Ibrahima Rugovu zbog toga sto nije posetio krajeve zahvacene ratom i sto je bez konsultacija sa OVK imenovao svog ministra odbrane.

“Rugova je prepreka na putu ka nezavisnosti Kosova", izjavio je ovaj pripadnik OVK, ali je dodao da bi OVK pristala da prihvati Rugovu za predsednika ukoliko on promeni svoje stavove i oda priznanje OVK.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /