subota, 27. jun 1998.

KRIS JANOVSKI, PORTPAROL VISOKOG KOMESARIJATA UN ZA IZBEGLICE

Prvi humanitarni konvoj usao u Decane i Junik

Zeneva, Beta-AP. - Portparol visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) Kris Janovski saopstio je juce da su srpske snage bezbednosti dozvolile predstavnicima te organizacije da obidju izbeglice na podrucju Decana. Janovski je u Zenevi kazao da srpske vlasti do sada nisu dozvoljavale predstavnicima UNHCR-a pristup podrucjima gde se, kako je rekao, nalazi veliki broj izbeglica koje cekaju na prelazak u Albaniju. On je kazao da je jednom humanitarnim konvoju UNHCR prekjuce ipak dozvoljeno da prodje kroz policijsku bezbednosnu kontrolu, nakon cega su ga albanski pobunjenici dopratili do sela Junik na podrucju Decana. Junik kontrolisu pripadnici Olobodilacke vojske Kosova.

Portparol UNHCR je kazao da su izbeglice mahom zene, deca i starije osobe koje su u “losem psihickom stanju" i dodao da su oni smesteni u barakama. Neka deca, koja cine jednu trecinu izbeglicke populacije u Juniku su “prilicno bolesna".

Predstavnici beogradske kancelarije UNHCR rekli su da je konvoj iz Pristine za Junik prenosio pet tona brasna i 500 kilograma sapuna i da je pomoc predata humanitarnoj organizaciji “Majka Tereza" koja deluje na tom podrucju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /