subota, 27. jun 1998.

RAZGOVOROM SA RUGOVOM I DEMACIJEM HOLBRUK ZAVRSIO DIPLOMATSKU MISIJU O KOSOVU

Bez magicne formule

Ambasador u Makedoniji Hil nastavlja “neformalnu satl diplomatiju" izmedju Beograda i Pristine, rekao je Holbruk pred odlazak iz SRJ

Pristina, FoNet. - Specijalni americki izaslanik Ricard Holbruk otputovao je juce popodne iz Pristine, zavrsavajuci svoju cetvorodnevnu turneju u Saveznoj Republici Jugoslaviji, rekavsi prethodno da “nema magicno resenje i magicne metke da uvede mir" na Kosovu. On je, medjutim, istakao “punu obavezu" vlade SAD da upotrebi sva raspoloziva sredstva u trazenju mirnog resenja za opasnu situaciju koja postoji na Kosovu. Na konferenciji za novinare, odrzanoj posle razgovora sa predsednikom Parlamentarne partije Kosova Ademom Demacijem i liderom kosovskih Albanaca Ibrahimom Rugovom, Holbruk je najavio da ce americki ambasador u Makedoniji Kristofer Hil nastaviti svoju “neformalnu satl diplomatiju" izmedju Beograda i Pristine, kao i drugih mesta, u pokusaju da pomogne ljudima na Kosovu i vladi Jugoslavije da nadju mirno resenje problema. “Mi smo u opasnom trenutku i zato nas cilj, uopsteno govoreci, ostaje da sprecimo da sadasnje borbe eskaliraju u opsti rat", rekao je Holbruk, dodajuci da se u tom cilju vrse snazni diplomatski napori, napori Kontakt grupe, primenjuju sankcije i druge mere, “Gelbard u zapadnoj Evropi radi na tim pitanjima i NATO nastavlja planiranje akcije".

“Ono sto nas najvise brine je bezbednosna situacija na Kosovu... Verujemo da glavna odgovornost lezi na onoj strani koja ima najvecu oruzanu moc, a to su naravno srpske snage bezbednosti", ocenio je Holbruk, ali je istakao da je potrebna uzdrzanost obeju strana. On je ponovio posebnu zabrinutost za region Kijeva. “Ne dovodi se u pitanje da bi srpske snage bezbednosti svojom superiornom moci mogle da iznude uklanjanje kontrolnih punktova na tom putu. Takodje se ne dovodi u pitanje da bi takva akcija imala tragicne posledice", objasnio je Holbruk. “Uzdrzavanje obe strane i uklanjanje svih kontrolnih punktova, te ponovno otvaranje svih puteva je osnovno i hitno", dodao je americki ambasador. Najavljujuci za iducu nedelju pocetak rada medjunarodne posmatracke misije koju ce ciniti diplomate akreditovane u Beogradu, Holbruk je precizirao da ce njihov posao biti da putuju Kosovom, saznaju sta mogu, posmatraju sta mogu i pomognu u smirivanju situacije. “Povecano medjunarodno prisustvo je sansa za smanjenje akcija i provokacija koji mogu eskalirati u opsti rat", dodao je on.

On je, ponovio da “istorija poslednje decenije veoma jasno ukazuje ko je prouzrokovao ovu tragicnu situaciju i na kome lezi glavna odgovornost u regionu". Holbruk je izrazio uverenje da je mirno resenje kosovskog problema “interes svih", upozoravajuci da prerastanje sukoba u opsti rat ne bi koristilo nikome i da bi bilo veoma opasno.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /