subota, 27. jun 1998.

REAKCIJE NA IMENOVANJE BEKA ZA PREDSEDNIKA UPRAVNOG ODBORA GRUPE ZASTAVA

Dezurni cuvar privredne agonije

Dolazak Beka u “Zastavu" je nebitan. To je propala firma i bilo ko da dodje ne moze da joj pomogne, kaze predsednik Nezavisnog sindikata Fabrike automobila Veroljub Dobrosavljevic. Delegacija “Zastave" na razgovorima u Beogradu

Kragujevac. - Imenovanje ministra bez portfelja u Vladi Srbije Milana Beka za predsednika Upravnog odbora Grupe “Zastava" docekano je u kragujevackoj javnosti sa svojevrsnom mesavinom iznenadjenja i ravnodusnosti. Ovo prvo pre svega stoga sto se smatra da gospodin Beko ne samo da ne poznaje “Zastavu", nego i da kao jos jedan partijski kadar nece imati ni vremena ni interesovanja za resavanje takoreci neresivih problema najvece jugoslovenske industrijske firme. S druge strane ovde je sve manje onih koji veruju da bi aktuelni srpski rezim mogao da resi probleme potonule domace privrede.

- Postavljanjem Milana Beka za predsednika Upravnog odbora grupe “Zastava" nista se ne resava. Problem “Zastave" moze se resiti jedino korenitim ekonomskim i politickim reformama u zemlji. Uz to, mislim da Beko ne poznaje “Zastavu" i da nece imati interesovanja za resavanje njenih problema. On je to uostalom i pokazao nedavno primajuci delegaciju “Namenske" na pet minuta - rekao je juce za “Nasu Borbu" gradonacelnik Kragujevca Veroljub Stevanovic.

Predsednik ovdasnje gradske vlade Borivoje Radic smatra da imenovanje Milana Beka za predsednika Upravnog odbora grupe “Zastava" ne znaci nista drugo do cinjenicu da ova vlast jos dugo nece ozbiljno da pristupi resavanju problema “Zastave".

- Ocito je da se i na primeru “Zastave" nastavlja sa politikom ocuvanja “velikih sistema" koju zagovara predsednik drzave Slobodan Milosevic, a sprovodi srpski premijer Mirko Marjanovic. Na ovaj nacin cuva se drustvena svojina koja je osnova aktuelne srpske vlasti. Ovde niko vise nema iluzija da ce ova vlast moci da resi pitanje “Zastave", Kablova iz Jagodine, EI Nis, Krusika iz Valjeva i drugih domacih potonulih mastodonata - istice Radic napominjuci da ce - dok god se na nivou drzave ne promeni politika i dok god na javnu politicku scenu ne stupe evropski orijentisani ljudi - aktuelna vlast postavljati dezurne cuvare nase agonije poput Milana Beka i njemu slicnih.

U rukovodstvu “Zastave" juce nije mogao da se dobije nikakav komentar povodom imenovanja Milana Beka za predsednika Upravnog odbora ove firme. Jer, kompletan poslovodni vrh “Zastave" je juce bio na sluzbenom putu - u Beogradu. Sa celnicima firme u prestonici je bila i predsednica Samostalnog sindikata na nivou cele “Zastave" Ruzica Milosavljevic.

U samostalnom sindikatu Fabrike automobila do juce u podne nista nisu culi o dolasku Milana Beka u “Zastavu".Dolazak Beka u “Zastavu" je apsolutno nebitan. Zastava je propala firma i bilo ko da dodje ne moze da joj pomogne. U stvari, mozda bi pomoglo ako bi dosao “Pezo" i ulozio neke pare ovde. Ali, toga nece biti sve dok imamo ovu i ovakvu vlast na nivou drzave - kaze juce za “Nasu Borbu" predsednik Nezavisnog sindikata (“Nezavisnost") Fabrike automobila Veroljub Dobrosavljevic.

Z. Radovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /