subota, 27. jun 1998.

SIMA MATIC, DIREKTOR “ZITOKOPA"

Brasno dva - hleb cetiri dinara

Vojvodina bi mogla da bude ozbiljan izvoznik brasna i testenina ukoliko u medjuvremenu ne bude unisteno njeno mlinarstvo

Novi Sad. - Zetva je pocela i ako Vlada Srbije zeli da mlinovi ucestvuju u otkupu psenice onda ona mora hitno da donese mere koje ce to da omoguce, izjavio je za “Nasu Borbu" direktor “Zitokopa" iz Novog Sada Sima Matic. On se zalozio da se na osnovu nove otkupne cene psenice ovogodisnjeg roda donesu i nove cene brasna i hleba.

Matic je precizirao da bi nove cene brasna i hleba morale da budu izvedene na osnovu standardnog pariteta po kojem je kilogram brasna dvostruko, a kilogram hleba cetvorostruko skuplji od kilograma psenice. To znaci da bi, u skladu sa novom otkupnom cenom psenice, brasno trebalo da kosta dva, a hleb cetiri dinara.

- Ako vlada i dalje hoce jeftin hleb, onda mora da ga subvencionise jer cenu socijalnog mira ne moze vise da ispostavlja mlinarima koje je svojom politikom dovela do ruba bankrotstva, rekao je Matic.

On je objasnio da su mlinari i pekari potpuno ekonomski iscrpljeni jer Vlada dve godine nije dopustala da se menjaju cene brasna i hleba, a troskovi proizvodnje su za to vreme stalno rasli. Mlinovi koji su prosle godine uzeli kredite od poslovnih banaka sada zbog toga ne mogu da ih vrate. Vlada se od januara pa naovamo obavezivala da ispusta brasno iz robnih rezervi po ceni od 1,62 dinara i da daje mlinovima kompenzacije za dizel gorivo i gas, ali te obaveze nije posstovala.

- Vojvodina bi mogla da bude ozbiljan izvoznik brasna i testenina, a ne psenice, tvrdi Matic i podseca da je ovdasnje mlinarstvo jedna od retkih grana domace privrede koja se uklapa u savremene svetske tehnoloske standarde. Mlin “Fidelinaka" iz Subotice poseduje sertifikat ISO 9.002, Zitokombinat iz Backe Topole ISO 9.001, a mlin u Kikindi ISO 9.000.

- Ekonomsko unistavanje vojvodjanskog mlinarstva bi trebalo sto pre zaustaviti u interesu cele zemlje, zakljucio je Matic.

J. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /