subota, 27. jun 1998.

U SUSRET FESTIVALU GRADA TEATRA BUDVA

“Svijet je pozoriste smijesno"

Onima koji ovog leta budu svratili u Budvu ili se tamo “nasli" namerno, bice predocena gotovo celokupna pozorisna produkcija zemlje u proteklih par sezona

Ovu recenicu, “Svijet je pozoriste smijesno", preuzetu iz pisma P. P. Njegosa upucenog Dimitriju Vladisavljevicu 1851. godine iz Napulja, ogranizatori festivala Budva Grada teatra usvojili su kao moto ovogodisnje “kulturne smotre na moru" koja kao i do sada pocinje 1. jula u ponoc. Program Budva Grada teatra i ovog leta cine razlicite tematske celine pocev od pozorisnog preko muzickog, likovnog programa, zatim programa Trg pjesnika, nekoliko sesija i okruglih stolova do veceri posvecnih poznatim glumcima rekla je Branislava Lijesevic direktor Festivala na juce odrzanoj konferenciji za stampu.

Festival otvara predstava “Etno cirkus" grupe Torpedo iz Beograda, reditelja Anje Suse i Darijana Mihajlovica, dok ce iste veceri biti otvorena izlozba slika Jovana Ivanovica. Koncertom za dva bubnja i udaraljke Dragoljuba Djuricica i njegovih saradnika, nagovestava se bogat muzicki program festivala, dok ce besedom Ljubomira Simovica, dobitnika nagrade Stjepan Mitrov LJubisa za proslu godinu, planiranoj za 3. jul, biti oznacen pocetak manifestacije Trg pjesnika.

Od manifestacija koje je Branislava Lijesevic predocila javnosti, za ovu priliku izdavajamo pozorisni program koga ove godine cine predstave iz produkcije Budva Grad teatra, gostujuce predstave iz zemlje i inostranstva kao i nekoliko predstava koje ce premijerno biti izvedene na festivalu. Prva premijera Budva Grad tetara planirana je za 29. jul kada ce biti izvedena predstava Radmile Vojvodic (autor teksta i rezija) “Montenegrini" radjena u koprodukciji sa Crnogorskim Narodnim pozoristem Podgorica. U pitanju je komad koji za temu ima prvi film snimljen u Crnoj Gori “Nema vaskrsenja bez smrti". Sledeca premijera zakazana je za 10. avgust kada ce biti izvedena predstava “Karolina Nojberg" u produkciji Budva Grad teatra. Autor teksta je Nebojsa Romcevic dok je reditelj predstave Nikita Milivojevic.

Poslednju od tri premijere koje Budva Grad teatar najavljuje za ovo leto bice odrzana 17 avgust. U pitanju je predstava radjena u koprodukciji Budva Grad tetara i Jugoslovenskog dramskog pozorista “Leons i Lena" Georga Bihnera u reziji Dejana Mijaca.

Gosti iz zemlje

Seriju gostujucih predstava domacih pozorista otvara Pozoriste “Bosko Buha" sa svojim projektom “Oliver Tvist" Carlsa Dikensa u reziji Nebojse Bradica, zatim slede “Art" Jasmine Reze u reziji Alise Stojanovic u izvodjenju Ateljea 212 iz Beograda, 6. jula, da bi vec sledeceg dana bila izvedena “Porodicne price" Biljane Srbljanovic, reditelja Jagosa Markovica, takodje produkcija Ateljea 212. Potom slede predstave “Bajka o caru i slavuju" pozorista “Dusko Radovic", “Na cijoj strani" Atelje 212, “San letnje noci" prosle godine premijerno izvedena predstava na ovom festivalu ciji su producenti Budva Grad teatar i Narodno pozoriste Beograd. Slede predstave “Dekameron dan ranije" Budva Grada tetara, “Afera neduzne Anabele" Narodnog pozorista Sombor, tu je i nastup Pozorista “Dodest" iz Podgorice, “Zagonetne varijacije" Narodnog pozorista, potom predstave festivalske produkcije “Jerma" i “Banovic Strahinja", “Sluskinje" Bitef teatra i na kraju predstava “Pukovnik ptica" Jugoslovenskog dramskog pozorista i “Macka na usijanom limenom krovu" SNP iz Novog Sada.

Navedene predstave ce, kao i gostujuce predstave iz inostranstva biti izvodjene od 3. jula do 20. avgusta kada se zavrsava ovogodisnji festival Budva Grad teatar.

Gosti iz inostranstva

Od predatava iz inostranstva ogranizator je za program festivala obezbedio ucesce MNT iz Skoplja sa projektom “Visnjev sad" A. P. Cehova u reziji Ljubise Georgijevskog, zatim Atis teatra iz Atine sa predstavom “Novac" koja ce biti izvedena 28. jula, dok je 5. avgusta na programu predstava “Facer" Teatro di Santa Chiara. Predstava radjena u koprodukciji nekoliko umetnika iz Kardifa i Zagreba, Sofoklova “Elektra" u reziji Branka Brezovca, na programu je 9. avgusta.

Pored navedenih na programau festivala nalazi se jos nekoliko predstava studenata Akademija iz Novog Sada kao nekoliko tribina i seminara posvecenih pozoristu. Program “vece sa glumcima" posvecen najznacajnijim dramskim umetnicima nase zemlje, i ove godine vodi Feliks Pasic.

Z. Jovanovic

Specificnosti festivala

O specificnostima ovogodisnjeg festivala Budva Grad teatra Branislava Lijesevic kaze: - Sve predstave sa ovogodisnjeg festivala dobijaju jednu posebnu dimenziju ako ih posmatramo iz perspektive Njegoseve fraze “Svijet je jedno pozoriste smijesno". Zbog toga, kao i zbog promene ambijetna u odnosu na maticne scene na kojima se ove predstave igraju, mi smo u sitaciji da prisusutvujemo jednom drugacijem izvodjenjeu vec poznatih ili predstava za koje smo mislili da ih znamo. I sami umetnici se ponekad iznenade nacinom na koji deluju njihove predstave u izmenjenom ambijentu kakav je budvanski. Ove godine smo odustali od velikih spektakulranih predstava, ali smo okrenuli ka sustini, znaci dovodimo predstave radjene po tekstovima koje su u ovom trenutku hit, a to su Harvud, Erik Emanuel Smit, Jasmina Reza i tako dalje."

Na pitanje kako drustveni kontekst u kome se festival odrzava utice na njegovu pripremu Branislava Lijesevic kaze: - Imam utisak da na nas iz Festivala ne utice opste. Resavajuci probleme koji priprema festivala nosi, nista nismo primecivali okolo, ako ne racunamo jedno stalno obesmisljavanje nasih zivota. Tek sam juce primetila izjavu Kire Gligorova koji je, govoreci o svom stavu prema bazama NATO pakta za napad na nasu zemlju, rekao da ih ne bi ni Vardar oprao i shvatila gde smo i koliko smo blizu rata. Ipak sve to sto se desava ne utice na nase inostrane goste koji naprotiv, zele da dodju kod nas. Ako mislite na saradnju sa umetnicima iz Srbije, prvenstveno iz Beograda mogu da kazem da je nasa saradnja ove godine bolja nego ikada. Uprkos problemima u zvanicnoj komunikaciji dveju republika nasa saradnja sa Ministrastvom kulture Srbije je odlicna.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /