subota, 27. jun 1998.

TVRDNJE SARAJEVSKOG “DNEVNOG AVAZA"

“Iz Jugoslavije stizu lazni BH-dinari"

Priboj. - Kako tvrdi jucerasnji sarajevski “Dnevni avaz", u nekim centrima bivse Jugoslavije odstampana je veca kolicina bh-dinara u apoenima od hiljadu i 500 BHD. “U MUP-u Kantona Sarajevo su potvrdili nasa saznanja, ali zbog interesa istrage, koja je u toku, javnosti nisu dostupni nikakvi detalji", pise “Dnevni avaz". “Prema podacima do kojih smo uspeli doci, akcija ubacivanja laznih bh-dinara je dobro smisljena i isplanirana, sa ciljem da se destabilizuje trziste, obezvredi domaca valuta i stvori klima za promenu politicke situacije",pise taj list.

“Kako bi se taj posao realizovao sto brze, jer je u toku zamena starih novcanica za nove, krugovi koji stoje iza ovih kriminalnih radnji angazovali su veci broj ulicnih dilera. Pored toga, predstavnici kojekakvih firmi iz RS, tkz. Herceg Bosne, Hrvatske i Srbije dolaze u BiH sa koferima laznih BHD i namerom da kupe vecu kolicinu razlicite robe".

“Uspeli smo saznati, kaze dalje “Dnevni avaz", da nasa policija drzi situaciju pod kontrolom. Za sada je zaplenjena nepoznata kolicina BHD,a policija prati vise lica koja su ukljucena u ove kriminalne aktivnosti. Naravno, zvanicnih saopstenja nema, jer je interes kompletnog presecanja lanca falsifikatora i rasturaca,a ne hvatanje nekoliko sitnih dilera".

“Da se radi o izuzetno slozenoj akciji govori i podatak da su laznjaci izradjeni na vrlo kvalitetnom papiru, sa malo gresaka koje se tesko mogu uociti na prvi pogled i gotovo su identicni sa orginalima", pise “Dnevni avaz".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /