subota, 27. jun 1998.

OTVORENO PISMO VLADIKE ARTEMIJA I PREDSEDNIKA SPO MOMCILA TRAJKOVICA PREDSEDNICIMA SRJ I SRBIJE

Milosevic i Milutinovic pozvani na narodni zbor u manastiru Gracanica

Od predsednika se trazi da objasni narodu “zasto je doveden u ovakvo stanje"

Beograd, FoNet. - Episkop rasko-prizrenski Artemije i predsednik Srpskog pokreta otpora Momcilo Trajkovic uputili su juce odvojene pozive predsednicima Jugoslavije i Srbije Slobodanu Milosevicu i Milanu Milutinovicu da u nedelju, 28. juna, dodju na zbor kosovskih Srba u porti manastira Gracanica. Od Milosevica i Milutinovica zatrazeno je da se obrate velikom narodnom zboru i “objasne narodu zasto je doveden u ovakvo stanje". Od jugoslovenskog i srpskog predsednika ocekuje se i da saopste na zboru “sta nameravaju da ucine radi ocuvanja Kosova i Metohije i opstanka unesrecenog srpskog naroda na svojim vekovnim ognjistima, u svojoj drzavi Srbiji". Predsedniku Jugoslavije ukazano je u pismu da je, zajedno sa Milutinovicem, “uporno ignorisao" tesko stanje na Kosovu. “Ranije smo odlucili da Vam se vise ne obracamo, jer Kosovo i Metohija je unutrasnje pitanje Srbije, a ne Jugoslavije. Nazalost, Vasom nerazumnom politikom, Vi to pitanje uciniste 'pitanjem Jugoslavije', i ne samo Jugoslavije, vec citavog sveta", navodi se u pismu episkopa Artemija i Trajkovica Milosevicu.

Vladika Artemije i Momcilo Trajkovic navode da “svakog dana kolone automobila i autobusa puni dece, staraca i zena (sa Kosova) hrle prema centralnoj Srbiji". “Niko ih ne pita zasto i kuda idu ili da to ne treba da cine. U Srbiji svi cute. I Vi cutite!?", navodi se u pismu. Trajkovic i Artemije su ocenili da je “situacija na Kosovu i Metohiji katastrofalna, kako po srpski narod tako i po drzavu Srbiju" i dodali da su “kosovsko- metohijski Srbi ponovo poceli da se sami organizuju". “Bolna je istina, gospodine predsednice, da Srbi u svojoj drzavi oruzjem cuvaju svoja sela i kopaju rovove oko svojih domova. Oni se ne mire sa stanjem i odnosom rukovodstva drzave prema istorijski sudbonosnom pitanju za srpski narod i Srbiju", navodi se u otvorenom pismu Milosevicu.

U pismu Milutinovicu posebno se istice da je “srpski narod Kosova i Metohije zasluzuje odgovor predsednika svoje drzave" i dodaje da je on “duzan da odgovori i pomogne".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /