subota, 27. jun 1998.

ZAVRSENO SAVETOVANJE JUGOSLOVENSKIH EKONOMISTA

Bez radikalnih reformi SRJ nema perspektivu

Razvojna, investiciona, poreska, valutna, cenovna, kreditno-monetarna i carinska politika moraju biti u funkciji unapredjenja i povecanja izvoza

Herceg Novi. - Stanje ekonomsko finansijskih odnosa sa inostranstvom moze se znatno pogorsati ako se sankcije i njihov spoljni zid duze zadrze, pa je nuzno da Jugoslavija ucini sve sto je u njenoj moci kako bi se one definitivno eliminisale, a potom sto pre normalizovali odnosi sa medjunarodnim organizacijama i institucijama, osnovna je poruka sa upravo zavrsenog savetovanja jugoslovenskih ekonomista koje je organizovalo Naucno drustvo ekonomista Jugoslavije.

Bez toga i bez otklanjanja brojnih unutrasnjih ogranicenja, priliv strane akumulacije nece biti zadovoljavajuci, a bez nje nije moguce obezbediti nuzan nivo investicija koji bi omogucio zadovoljavajuci razvoj jugoslovenske privrede. Naprotiv, ona ne moze ostvariti nikakav rast u postojecim okolnostima i moguce je da se drustveni proizvod znatno smanji, sto bi neminovno vodilo daljem povecanju nezaposlenih i osiromasenju stanovnistva sa nesagledivim nepovoljnim socijalnim i ekonomskim posledicama, porucuju ekonomisti.

Razvojna, investiciona, poreska, valutna, cenovna, kreditno monetarna i carinska politika moraju biti u funkciji unapredjenja i povecanja izvoza bez cega nema sansi da se prevazidje tesko stanje u sferi ekonomsko- finansijskih odnosa sa inostranstvom. Preduslov za to je i proces transformacije postojecih drustvenih i drzavnih preduzeca koja imaju uslove za razvoj i forsiranje razvoja malih i srednjih preduzeca svih oblika vlasnistva, a kao i u vecini drugih zemalja, neophodno je da jugoslovenski izvoz uziva podrsku jedne specijalizovane banke za kreditiranje i osiguranje izvoznih poslova.

Bez brzog ukljucivanja u svetsku zajednicu i bez bitnog napretka u tranziciji odnosno, ako izostanu radikalne drustvene i ekonomske reforme, jugoslovensko drustvo i privreda nemaju perspektivu, stoji u tradicionalnoj poruci ekonomista svim nosiocima kljucnih odluka u ovoj zemlji.

B. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /