nedelja, 28. jun 1997.

Prvenstvo protiv Prvenstva

Dva Milosevica, jedan Savo

Momir Bulatovic nas tesi sportskim vestima iz Lisabona gde su mu rekli da ozbiljno racunaju na Milosevica (Savu) i da se nadaju da ce svoj pravi potencijal Milosevic (Slobodan) pokazati tek u polufinalnim mecevima koji ocekuju nasu drzavnu reprezentaciju na Svetskom prvenstvu u Kosovu...

Petar Lukovic

Dva velika sportska takmicenja vec nedeljama oblikuju televizijski program Javne Kuce RTS: Svetsko prvenstvo u fudbalu i Svetsko prvenstvu u Kosovu. Dok prijatelji sporta (legendarna kovanica Milojka Pantica) u kupacim gacama piju pivo i praznim flasama gadjaju ekran cim ugledaju Milosevica (Savu), prijatelji oruzanih sukoba izmedu takozvanih terorista i nasih momaka u plavim dresovima, takodje piju pivo (pecko) i praznim flasama bombarduju televizor cim ugledaju Milosevica (Slobodana). Paralele izmedu ova dva spektakla tu se ne zavrasvaju; nasi sportski komentatori (posebice Zvonko Mihajlovski) pravilno su uocili da nam od belosvetskih fudbalskih velicina preti najveca opasnost po nasu sportsku slobodu i nezavisnost - otud i sofisticirani komentari da Iranci igraju "fanaticno", Nemci "hladno", Francuzi "plitko u polju", Holandjani "preskacu igru", Amerikanci "samo znaju da trce", Italijani "cekaju svoju priliku", Nigerijci "lepo za oko, ali nekorisno", Rumuni "staromodno", Brazil "neubedljivo", Hrvati "genocidno", a Meksiko "naivno", sto ce reci da samo mi znamo ono sto drugi ne znaju, da nam je igra u krvi, da mi ne mozemo da igramo protiv malih i beznacajnih ekipa, da su nam potrebni veliki motivi i veliki protivnici...

Nasi politicki komentatori (Milorad Komrakov, recimo) slozice se da ista pravila vaze i za takmicenje na Svetskom prvenstvu u Kosovu: nije isto, na primer, ako drzavna reprezentacija MUP Srbije treba da igra utakmicu s nepostojecim tim nepostojece Oslobodilacke Fudbalske Vojske Kosova (o kojoj, juce, danas ili sutra - izvesni nacelnik Kosovskog okruga kaze da je rec o "grupici ljudi" koju ne treba za ozbiljno uzimati), jer tu nema nikakvog motiva, opet ce Milosevic (Savo) promasiti ceo fudbal u pokusaju da glavom mirotvornu loptu dobaci nasem ofanzivnom beku Milosevicu (Slobodanu).

Druga je prica kad i ako budemo igrali protiv NATO reprezentacije; takav ugledan protivnik, rekao bi Zoran Lilic, vec je sam po sebi dovoljan motiv da igramo sto bolje mozemo, a to sto cemo izgubiti - podrazumeva se, zato je tu Momir Bulatovicda nas tesi sportskim vestima iz Lisabona gde su mu rekli da ozbiljno racunaju na Milosevica (Savu) i da se nadaju da ce svoj pravi potencijal Milosevic (Slobodan) pokazati tek u polufinalnim mecevima koji ocekuju nasu drzavnu reprezentaciju na Svetskom prvenstvu u Kosovu.

Izmedu ovih sportskih zanimacija, od muke preplanuli gledalac pre neki dan mogao je da vidi cudovisni fenomen koji pripada Zoni sumraka: naime, fizicko telo Dragana Jugopetrola Tomica, u istom danu, u istom satu bilo je na tri razlicita mesta, geografski i tematski udaljena hiljadama svetlosnih godina jedno od drugog. U 16.04 ugledao sam Tomica kako predsedava nekakvom Radnom grupom za pracenje cetvrtfinalnih utakmica u Francuskoj: Tomic je, podrazumeva se, navijao za Kinu, Severnu Koreju, Grcku i deo Kipra pod srpskom vlascu, psovao Amerikance, radovao se kao dete kad su Rumuni naguzili Engleze, podrzavao Paragvaj... ukratko, pravi Dragance kojeg zbog njegovog prirodno-hinjeneg hedonizma toliko volimo i uvazavamo dok kupujemo benzin.

Vec u 16,05 Tomic se stvorio (transponovao) na promociji knjige "TM" julovske knjizevnice Jare Ribnikar koja je - sve vreme ne skidajuci eroticni pogled sa srebrnih valova Draganove kose - pocela da muca o humanizmu, novim "poplocanim stazama oktanske buducnosti" i generaciji visokobrazovanih intelektualaca, na sta je RTS-kamera reagovala tako sto je zumirala Hadzi Dragana Antica u njegovom najnovijem napumpanom obliku kako sedi na dve stolice, s kosuljom koja samo sto nije eksplodirala od humanizma i kravatom koja se otela kontroli, krenula ulevo, levlje, najlepse...

Konacno, u 16.06 Tomic je u svom kabinetu primio sve registorovane clanove Sportskog drustva "Radnicki" i obavestio javnost da ce se od sutra ovo SD zvati "Radnicki - NIS Jugopetrol U Vlasnistvu Dragana Tomica Koji Od Pocetka Takozvane Krize U Bivsoj Jugoslaviji Podrzava Benzinsku Politiku Slobodana Milosevica" ("Radnicki - NIS JUVDTKOPTKUBJPBPSM").

Cekajuci da otvorim kanticu mazuta i da se zapalim ispred malog ekrana, u magnovenju sam primetio reportazu iz Kacanika ciji gradjani zahtevaju da se prekine Svetsko prvenstvo u fudbalu sve dok traje Svetsko prvenstvo u Kosovu. Snalazljiv kao vidra, TV reporter nam je u lice objasnio da u ovoj kacanickoj kvalifikacionoj grupi - Srbi imaju sve sanse da se plasiraju izvan Kosova i da stignu najdalje sto se moze: u inostranstvo, Novi Zeland ili Cile, kao navijaci- izbeglice koji su sve svoje sportske nade polagali u Milosevica (Savu).

Onda je u devet uvece pocela Kosovska bitka sa Amerikancima: nasi fudbaleri Carstvo zemaljsko zamenili su Carstvom nebeskim - Zvonko Mihajlovski upravo je javio da je Milosevic (Savo) kopackom ubio Murata i da je Prvenstvo nase.

Samo nam nije rekao o kojem je Prvenstvu rec: onom u Francuskoj ili onom na Kosovu.

U obe varijante, ne gine nam osmina finala.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /