nedelja, 28. jun 1997.

Boris Vukobrat, predsednik Fondacije za mir i resavanje kriza

Niko u nasem bloku nije lider

Licno mislim da sa ovakvim socijalistima kakvi su danas nema saradnje, jer su oni najveci krivci za stanje u kome se zemlja nalazi. Ali ako se dogodi promena kakva se dogodila u Crnoj Gori, to bi bila nova okolnost

Da li je dobro da se opozicija okuplja u dva bloka ili je bolje da se Vi i Milan Panic dogovorite?

- Potpuno je neizvesno u koliko ce se blokova i saveza opozicija okupljati. Ono sto danas postoji na opozicionoj sceni Srbije, veoma je razlicito medju sobom. Logicno je da se najpre povezuju snage koje imaju slicna programska opredeljenja i slicno gledaju na nacin kako se moze doci do zajednickih ciljeva. Dobro je da se ponovo javljaju ideje okupljanja jer to moze da bude korisno u traznjenju puta do promena. Sto se tice dogovora, ja ne znam da li gospodin Panic ima mandt da se u ime nekih stranaka dogovara, ja taj mandat nemam. Licno nisam clan ni jedne stranke niti predstavljam neki blok stranaka. Ako je rec o sedam partija koje su se nedavno dogovorile o saradnji, a u cemu je Fondacija za mir i resavanje kriza, ciji sam predsednik, koordinator, mi sada radimo na izgradnji zajednickog akcionog programa. Niko u tom bloku nije lider koji bi u ime drugih mogao sa bilo kim pregovarati, a najmanje ja. O svemu i dalje odlucuju rukovodstva tih stranaka, a bice onako kako se svi dogovore.

Sta je razlog da se ide odvojeno? Da li se snaga time gubi?

- Demokratija pretpostavlja legitimni pluralizam razlicitih misljenja i stavova. Postojanje vise partija i partijskih saveza samo po sebi ne mora da znaci gubljenje energije, pogotovo u periodu kada nekakvi izbori nisu na vidiku. U ovom periodu treba raditi na ucvrscivanju sopstvenih stranaka i saveza u programskom i organizacionom smislu. Samo tako utemeljene partije i blokovi, mogu dalje da ulaze u saradnju koja ce tada takodje imati realnih izgleda.

Ima li sanse da dodje do nekakvog udruzivanja?

- To zavisi od svih aktera. Mora se prvo pronaci zajednicki politicki okvir, a tu i tamo odustati od izvesnih detalja koji su vazni jednoj ili malom broju stranaka. To udruzivanje je moguce samo oko jasnih programa kojima se precizira sta se hoce pre izbora i posle izbora. Udruzivanje podrazumeva strpljiv i uporan rad na usaglasavanju stavova, utvrdjivanju ciljeva i nacina na koji se dalje politicki deluje.

U slucaju delimicnog uspeha na izborima da li bi Vasa grupacija bila spremna da saradjuje sa partijom na vlasti, ukoliko bi to opet bili socijalisti?

- To je opet pitanje za rukovodstva stranaka sa kojima Fondacija saradjuje. Licno mislim da sa ovakvim socijalistima kakvi su danas nema saradnje, jer su oni najveci krivci za stanje u kome se zemlja nalazi. Ali ako se dogodi promena kakva se dogodila u Crnoj Gori, sto mozda nije nemoguce, da se vladajuca stranka pocepa na krilo koje je reformski orijentisano i koje prihvata principijelnu i konstruktivnu saradnju sa ostalim strankama i ima snage da se odredi prema greskama u dosadasnjem radu, to bi bila nova okolnost.

G. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /