nedelja, 28. jun 1997.

Dijana Vukomanovic, sociolog

Vreme je za drugi eselon

Neophodan je opozicioni "tim" koji bi u svom sastavu imao: bogatog biznismena, volsebnog guvernera, casnog generala i ugledne strucnjake iz mnogih oblasti...

"Promena sistema", politicka platforma oko koje gospodin Panic pokusava da okupi opoziciju u Srbiji nije atraktivna politicka platforma, iz vise razloga. Nije problem u tome sto ce opozicija reci biracima: "Promenimo sistem!", pri tom misleci na smenu rezima Milosevic-Markovic, to spada u domen uobicajenog rivaliteta politicara. Problem je u tome, sto je svih sedam miliona biraca Srbije preplaseno iskustvom dosadasnjih "promena sistema", sloma socijalizma i SFRJ. Oba puta biraci Srbije bili su gubitnici. Prvi put kao pojedinci, drugi put kao nacija/etnicka grupa. Biraci Srbije danas nisu spremni da plate novi ceh "promene sistema" ni individualno, ni kolektivno. Uostalom, indikativno je da su gradjani Srbije, upravo u vreme poslednjih pokusaja "promene sistema", nakon lokalnih izbora '96. godine, najvisi stepen poverenja polagali upravo u tri "institucije (sadasnjeg) sistema" - u vojsku, predsednika Milosevica i policiju (nalazi istrazivanja javnog mnjenja Instituta drustvenih nauka). Dok god je kriznog zarista na Kosovu biraci ce se u vecini opredeljivati upravo za te tri "institucije sistema", kaze u razgovoru za nas list Dijana Vukomanovic, istrazivac na Institutu drustvenih nauka.

Ipak, ona smatra da su promene moguce. "Doslo je vreme da prvi eselon srpske opozicije prizna licni poraz. Zasto ne bi bilo moguce da nekolicina intelektualaca-opozicionara odstupi sa liderskih pozicija svojih stranaka. Pri tom mislim na stranke liberalno-demokratske provenijencije koje su, ocigledno je, u krizi (DS, GSS, DC i DSS). Uostalom, g-dja Pesic vec je najavila svoje povlacenje." Sazrelo je, po misljenju Dijane Vukomanovic, vreme da na politicko polje Srbije istupi drugi eselon srpske opozicije: tehnokrate-strucnjaci iz raznih oblasti i da progovore novim politickim recnikom, "recima koje bi kod biraca budile optimizam bez tona revansizma, prema rezimu Milosevic-Markovic i njihovim sledbenicima". Opozicioni "tim" koji bi u svom sastavu imao bogatog biznismena, volsebnog guvernera, casnog generala, ugledne strucnjake iz oblasti (poljo)privrede, prava, socijalne i zdravstvene zastite, umetnosti, sporta itd. mogao bi naposletku da bude atraktivna politicka ekipa na predstojecim izborima. Poput grupe sposobnih resornih ministara nekih buducih koalicionih vlada. U svakom slucaju, izvesno je da su se biraci zamorili od promenade vecitih kandidata za mesto predsednika", kaze na kraju Dijana Vukomanovic.

M. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /