ponedeljak, 29. jun 1998.

MINISTRI EU DANAS O KOSOVU

Zaustaviti ratni pozar

Brisel, Beta. - Sefovi diplomatija Evropske unije ce danas u Luksemburgu razmotriti na koji bi nacin mogli uticati na smirivanje stanja na Kosovu, za koje se smatra da je “na pragu ratnog pozara", rekli su izvori Saveta ministara EU u Briselu.

Ministri EU ce oceniti da li su vlasti u Beogradu, ali i vodje kosovskih Albanaca, bitnije poceli da sprovode zahteve petnaestorice i Kontakt grupe sa ciljem da se obustavi nasilje i pokrenu pregovori o politickog resenju krize na Kosovu. Ministri petnaestorice posebno ce zahtevati pristup medjunarodnih posmatraca Kosovu, a diplomatski funkcioneri u Briselu tvrde da EU i narocito NATO razmatraju i mogucnost upucivanja medjunarodnih policijskih snaga, recimo iz Tuzle, koje bi pomogle da se, slicno “uspesnom modelu Brckog", i na Kosovu stvore mesovite policijske snage “dve etnicke grupe". Ministri inostranih poslova EU ce, pored ostalog, u Luksemburgu utvrditi “zajednicki stav", sto znaci politicke smernice za usvajanje mera sprovodjenja odluke EU od 8. juna o zabrani letova JAT-a i drugih jugoslovenskih aviokompanije u zemlje petnaestorice. Konkretne mere o tome ce izraditi Evropska komisija.

Sprovodjenje ovih mera zahteva i odredjen postupak vezan za medjunarodne propise i ugovore, pa su predstavnici Evropske komisije vec stupili u vezu sa medjunarodnim udruzenjem avioprevoznika IATA i specijalizovanom agencijom UN za medjunarodnih civilni saobracaj ICAO, a, kako se tvrdi u briselskim izvorima, prvi kontakt su uspostavljeni i sa JAT-om.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /