ponedeljak, 29. jun 1998.

SKUPSTINA DEMOKRATSKE STRANKE SRBIJE

Odrzanju SPS na vlasti pomazu radikali i SPO

Vojislav Kostunica, kao jedini kandidat, ponovo izabran za predsednika

Beograd. - Na redovnoj godisnjoj skupstini Demokratske stranke Srbije koja je odrzana u subotu u beogradskom “Sava" centru, bez rasprave je usvojen izvestaj o radu stranke, a dr Vojislav Kostunica je kao jedini kandidat ponovo izabran za predsednika stranke. Novoizabrani potpresednici su Radomir Urosevic, Vladeta Jankovic, Aleksandar Pravdic i Dusan Budisin.

Predsednik stranke dr Kostunica odbio je zahtev grupe skupstinara da se raspravlja o njegovom izvestaju i efektima politike DSS u protekle dve godine, zahtevajuci da se zbog “demokraticnosti" samo glasa. Zahtev predsednika stranke podrzao je Vladeta Jankovic, predsedavajuci rekavsi da “rasprava o izvestaju nije bila uobicajena ni ranije"

Govoreci u svecanom delu Skupstine dr Kostunica je rekao da je osnovni cilj DSS od njenog osnivanja bio uspostavljanje demokratije u drustvu i obnova nacionalne drzave. Demokratija nije moguca dok su na vlasti Socijalisticka partija Srbije, kojoj je osnovni cilj “vlast, po svaku cenu", a kojoj pomazu njen koalicioni partner Srpska radikalna stranka i lazna opozicija olicena u partiji Vuka Draskovica. Kostunica je izrazio sumnju u autenticnost promena u Crnoj Gori. Tamo se nisu nadmetale vlast i opzicija, nego dve vlasti. Novi programski savez u kojem je Milan Panic, Kostunica je okarakterisao kao “jalov posao". U narodu postoji izreka: Dva losa ubise Milosa, samo sto u politici ne vredi isto nacelo - da ce mnostvo losih partija oterati rezim, smatra Kostunica.

Skupu se obratio i akademik Nikola Milosevic. pocasni predsednik Srpske liberalne stranke koji je rekao da je Slobodan Milosevic - slika sudbine naseg naroda, u cemu mu svesrdno pomazu Vojislav Seselj i Vuk Draskovic. Skup opzicije u Nisu, Milosevic je ocenio kao praznu rabotu, kao i da nema nista od najava da bi Panic mogao postati “srbijanski Dodik ili pak Djukanovic".

Pozdravljajuci Skupstinu, Goran Svilanovic, potpresednik Gradjanskog saveza Srbije je istakao zajednicki zadatak koji ceka obe partije, a to je nastojanje da se “placenicki bracni par ucini prosloscu." To se mora uraditi sto pre, da ne bismo imali “tvz. stanovnistvo Kosova, tvz. manastire i da konacno i sami ne postanemo tvz."

Dragoljub Kojcic, predsednik Srpske demokratske stranke za Srbiju je rekao da je sadrzaj demokratije briga o interesima zajednice, dok je zvanicna rezimska politika uvek bila orijantisana protiv nacionalnih interesa.

Ispred Saborne narodne stranke, Skupstinu DSS je pozdravio profesor Dragoljub Zivkovic, koji naglasio da “clanovi te stranke podrzavaju odluku da se uspostavi sto tesnja saradnja sa DSS".

N. Preradovic

Hocemo li po proceduri ili ne?

Trazeci da se postuje procedura u radu, Ivan Markov je rekao da se ne bi smelo rezonovati po onoj cuvenoj Brozovoj “necemo se drzati zakona ko pijan plota". Predsednik stranke dr Kostunica mu je na to uzvratio: “Ukoliko je neko tek sad otkrio da mu se na celu stranke nalazi ne daj boze, Josip Broz treba da se zapita sta je dosada radio u toj stranci".

Inace Skupstini DSS nisu prisustvovali braca Mirko i Drasko Petrovic, dosadasnji potpresednik stranke i potpresednik IO DSS.

- Oni vise nisu na funkcijma, a o njihovom daljem clansvtu u stranci nije se raspravljalo , niti ce se raspravljati, rekao je za nas list Milorad Jovanovic, portparol DSS.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /