ponedeljak, 29. jun 1998.

U PISMU GLAVNOM ODBORU SDS RS

Aleksa Buha podneo ostavku

Pale, FoNet-Beta. - Predsedavajuci Predsednistva Srpske demokratske stranke Aleksa Buha podneo je u subotu ostavku na sve funkcije u stranci.

“U poslednjih godinu dana nastojao sam da u nasu stranku unesem novi model politickog ponasanja i delovanja, posebno kada je rec o rukovodjenju Strankom i, uopste, vodjenju narodnih poslova", istice se u pismu koje je Buha uputio Glavnom odboru i potpredsedniku Predsednistva SDS Draganu Cavicu. “Godisnja skupstina SDS-a, odrzana pocetkom juna, ucinila je da sam poverovao da je taj obrazac prepoznat i prihvacen. Medjutim, najnoviji dogadjaji na sednicama Predsednistva i Glavnog odbora uverili su me da nisam uspeo. Zbog toga podnosim ostavku na svoje funkcije u Stranci i molim da se ovaj moj gest tumaci samo na bazi ovih mojih reci", stoji u Buhinom obrazlozenju.

Glavni odbor Srpske demokratske stranke izabrao je u subotu uvece u Doboju Dragana Kalinica za predsednika Predsednistva stranke i potvrdio funkciju Dragana Cavica na mesto njegovog zamenika, javlja Srna. “Prihvatajuci Buhinu ostavku, clanovi GO su mu izrazili zahvalnost i postovanje na njegovom celokupnom dosadasnjem radu na mestu predsednika Predsednistva SDS-a", navodi se u saopstenju. Potpredsednik Srpskog narodnog saveza Republike Srpske Ostoja Knezevic rekao je agenciji Beta da ostavka SDS Alekse Buhe “nije dobro za tu stranku, iz razloga sto je unutar stranke pobedila ona struja koja nece imati snage da se razracuna sa svim negativnim pojavama u stranci".

Generalni sekretar stranke nezavisnih socijaldemokrata Republike Srpske Nenad Bastinac rekao je agenciji Beta da ce ostavka Alekse Buhe na sve funkcije u toj stranci “imati veliki uticaj na ukupne politicke odnose u RS, s obzirom da je Buha vec duze vreme odredjivao politiku te stranke". Bastinac je izrazio uverenje da ce SDS prevladati sve teskoce i da ce krenuti “putem politicke saradnje sa ostalim politickim strankama u RS, na dobrobit njenih gradjana".

Predsednik Socijalisticke partije Republike Srpske Zivko Radisic rekao je agenciji Beta da ga nije iznenadio najnoviji postupak Alekse Buhe, iz razloga “sto smo u poslednje vreme svedoci visemesecnog unutrasnjeg raskola unutar te stranke".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /