ponedeljak, 29. jun 1998.

POVODI: KOSOVO - DOVOLJAN RAZLOG DA SE SASTANE REPUBLICKA SKUPSTINA ILI NE

Skandalozna cutnja republickog parlamenta

Parlament bi morao biti u stalnom zasedanju, smatra Vuk Draskovic (SPO), dok je Dragoljub Micunovic (DC) nesastajanje Skupstine okarakterisao kao skandal. Rad parlamenta kod nas je marginalizovan, ocena je Gorana Svilanovica (GSS), dok Milorad Jovanovic (DSS) istice da je predsednik Srbije uzurpacijom vlasti predsednika Milosevica, istisnut iz pregovora

U poslednjih nekoliko meseci, a narocito dana kriza na Kosmetu je eskalirala svom zestinom. U resenje sukoba ukljucili su se svi: zapadne diplomate, ruski politicari, Kontakt grupa, Evropska unija, a mogao bi nazalost i NATO. Jedino cuti ona institucija koja je, uzgred budi receno najpozvanija da se izjasni po tom pitanju, a to je parlament, najreprezentativnije mesto, gde se raspravlja o pitanjima vezanim za sudbinu drzave.

Sudbina “svete srpske zemlje zvane Kosovo", prepustena je na milost retoricke vestine i umeca pregovaranja jednog coveka - jugoslovenskog predsednika. Za pragmaticnu zapadnu diplomatiju, koja na nasu zemlju gleda kao kvazidemokratiju to je ujedno i najefikasnije resenje. Pregovori sa jedinim autoritativnim liderom bez “dosadne" parlamentarne procedure i sastancenja, koja je u njihovim drzavama od presudnog znacaja i kojima su oni u svakom trenutku odgovorni.

Pa ipak, bilo je najava da bi se republicki parlament mogao sastati do kraja ovog meseca, mada sa dnevnim redom gde bi se nasle “poreske stope".

I sa takvim sastajanjem parlamenta, moglo bi na red doci jedno urgentno pitanje - Kosovo. Jos dok je Milosevic bio u Moskvi, kako nam je rekao visoki funkcioner vladajuce partije, bilo je predloga da se Skupstina sastane. Od svega toga nije bilo nista, jer se jugoslovenski predsednik nije “izjasnio po tom pitanju".

Sta o tome misle oni, koji nisu vladajuci, a ipak na neki nacin saucestvuju u radu republickog ili pak saveznog parlamenta.

Dragoljub Micunovic predsednik Demokratskog centra, koji ucestvuje u radu federalne Skupstine kaze: “To je skandal, trebalo bi da zaseda i republicki i savezni parlament.

Ocigledno je da se neka odluka o Kosovu priprema, nesto se ’iza ledja narodu valja‘, samo sto to narod ne zna. Pitanje Kosmeta je od izuzetnog znacaja ne samo za nasu zemlju, nego i za Balkan. Mora se zakazati skupstinska rasprava, a ne da se izjavljuje kako kome i sta padne na pamet. Mogla bi i da se organizuje rasprava izmedju relevantnih politickih cinilaca van parlamenta. Mozda ce neko nesto pametno da kaze", istice dr Micunovic.

Goran Svilanovic, potpresednik Gradjanskog saveza Srbije, kaze da bi bilo normalno da se parlament sastane i da se otvori debata o Kosmetu. “Medjutim parlament je kod nas marginalizovan, sva vlast je u rukama jednog coveka. Bilo bi dobro da se sastanu i govore o tom gorucem pitanju i predstavnici vlade i opozicije. Gradjanski savez Srbije se zalagao za to, ali se vlast nikad nije odazvala. Nasa vlada je u sveopstoj konfuziji. S jedne strane vicu - Kosovo je deo Srbije, a s druge strane nisu u stanju ni delimicno da kontrolistu, to za sta tvrde da im je deo", zakljucuje Svilanovic.

Milorad Jovanovic, portparol Demokartske stranke Srbije, rekao je da su se u resenje krize na Kosmetu ukljucili bukavalno svi, izuzev Ujedinjenih nacija i predsednika Srbije. Izostanak Ujedinjenih nacija, DSS shvata kao forsiranje novog svetskog poretka i pojacana uloga SAD i NATO, a izostanak predsednika Milutinovica predstavlja uzurpaciju i krsenje Ustava od strane Slobodana Milosevica, smatra Jovanovic. Predsednik te stranke dr Vojislav Kostunica istice da je potrebno imati resenje za Kosovo i za danas , ali i za sutra, jer je to istovremeno resenje za Srbiju: “Mozda je poslednji cas da se srpsko pitanje pocne da resava na nacin koji je prihvatljiv za sadasnje i buduce generacije. Pitanje Kosova nas ceka i Srbija se mora suociti s njim i to sto pre", ocena je lidera DSS.

Vuk Draskovic, lider Srpskog pokreta obnove, misljenja je da bi srpski parlament morao biti u stalnom zasedanju: “Situacija na Kosmetu je kriticna i to je jedino razumno resenje, jer nema prece stvari u ovom trenutku za sve nas od Kosmeta. Medjutim sastajanje i rad srpskog parlamenta ne zavisi od nas", naglasava Draskovic.

Kao sto se moze zakljuciti, svi se slazu s tezom da je neophodna skupstinska rasprava u kojoj bi se raspravljalo o Kosmetu i oni “iz vlasti i oni iz opozicije". Pa ipak tesko je ocekivati, da ce do nje doci, jer, kako rece funkcioner vladajuce partije, predsednik je sad zauzet resavanjem slozenije ukrstenice, te mu je potreban mir u parohiji.

N. Preradovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /