ponedeljak, 29. jun 1998.

NEKI NOVI OBICAJI

Bulatovic kao slepi putnik

Pise: Stojan Cerovic

Momir Bulatovic bio je prinudjen da napusti elitni medjunarodni skup u Svajcarskoj na koji je dospeo predstavljajuci se kao predsednik vlade jedne evropske drzave. Domacini, valjda, nisu bili bas najbolje obavesteni o kome se radi. Ali, cim je na taj skup, direktno s terena, stigao Ricard Holbruk, Bulatovic je dobio tretman slepog putnika.

Ovdasnji mediji tvrde da je Amerikanac zahtevao da jedino on govori o kosovskoj krizi, a ne jos i Bulatovic. Verujem da je bilo tako nekako i da je Bulatovic ispravno shvatio da se radi o ponizenju i uvredi. Tacnije, to bi bilo tako, kad bi on zbilja bio ono sto tvrdi da jeste. Ne dopustiti predsedniku vlade da govori o zbivanjima u njegovoj sopstvenoj zemlji bio bi necuven skandal i primer nepodnosljive americke arogancije.

Medjutim, ovaj slucaj valja uzeti kao tacan pokazatelj medjunarodnog statusa SR Jugoslavije. Da je ta zemlja u Evropi ne bi uopste danas imala takav problem kao sto je Kosovo. Da je to drzava priznavali bi je njeni sopstveni gradjani i ona njih. Imala bi vladu i premijera, a svet ocigledno zna kakav je Bulatovic premijer. Kad bi iko njega, njegovu vladu i drzavu uzimao iole ozbiljno, bilo bi protesta u Svajcarskoj i mnogi bi ocenili da je Holbruk napravio opasan presedan.

Dva dana pre ovog incidenta, Holbruk se na Kosovu sreo s dvojicom pripadnika OVK, sto se takodje nikad ne bi moglo dogoditi u normalnoj zemlji. Osim toga, zar ovde nije odrzan referendum protiv stranog mesanja? Jeste, ali ispada da umesto pregovora zvanicnih delegacija bez posrednika, na Kosovu pocinju pregovori Amerikanaca i OVK, bez mesanja sa strane. Po svemu sudeci, to su pravi partneri, koji mogu da odluce o statusu Kosova, a Milosevic i Rugova bice naknadno obavesteni.

Dakle, referendum ne samo sto nije sprecio strano mesanje, nego je Srbija sama iskljucena i ostala bez prava na sopstveni stav. Uzalud sad besni potpredsednik Vlade Srbije Vojislav Seselj, koji se poziva na medjunarodno pravo i suverenitet, trazeci od Milosevica da se ponasa kao normalan predsednik normalne zemlje i da vise ne razgovara s Holbrukom. Milosevic zna koliko su on i njegova zemlja normalni. A i Seselj bi morao da zna koliko je normalna vlada u kojoj je on potpredsednik.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /