ponedeljak, 29. jun 1998.

SITUACIJA NA KOSOVU SVE OPASNIJA

Vatreni vikend

Selo Kijevo, koje je americki izaslanik Ricard Holbruk nazvao "najopasnijim mestom u Evropi", opravdalo je epitet ovog diplomate, jer je to mesto i dalje popriste najopasnijih sukoba na Kosovu. Pripadnici OVK vec mesec dana drze u okruzenju sezdeset srpskih porodica u Kijevu, svakodnevno ih raketirajuci. Ponovo je aktuelizovana teza, potekla od Ricarda Holbruka, da bi Beograd uskoro mogao da krene u probijanje blokade oko Kijeva i slamanje otpora OVK, ali je ona propracena strahom od nove eskalacije sukoba.

Pristinski Medija centar Udruzenja novinara Srbije javio je juce da je na putu Decani-Djakovica ubijen dvadesetsedmogodisnji policajac Pero Tintor. Ovaj centar prosledio je i vest da je naoruzana grupa Albanaca kidnapovala trojicu svojih sunarodnika koji su se zalagali za suzivot oba naroda na Kosovu. Kosovski informativni centar javlja da je Velika Slatina, 15 km zapadno od Pristine, od subote u okruzenju jedinica Vojske Jugoslavije, a dnevnik na albanskom "Koha ditore" da su cetiri helikoptera, tog istog dana, pucala na civile u selima opstine Malisevo.

Oruzane sukobe na Kosovu tokom vikenda propratile su i burne politicke reakcije, u kojima se moze prepoznati vidljivo pregrupisavanje politickih snaga kosovskih Albanaca kao i njihovo distanciranje od Ibrahima Rugove. U subotu je u Pristini osnovana nova politicka partija, Albanski demokratski pokret, nastala od nezadovoljnih clanova Rugovinog Demokratskog saveza Kosova. Politicke stavove OVK izneo je njen portparol Jakup Krasnici, koji je istakao da Rugova nema politicki kapital na osnovu koga bi OVK stavio pod svoju kontrolu. "OVK ima i imala je svoje politicko krilo", rekao je Krasnici ne precizirajuci koje partije pruzaju podrsku ovoj organizaciji. Adem Demaci, lider Parlamentarne partije Kosova je u intervjuu hrvatskom "Jutarnjem listu" izjavio da OVK sada drzi pod kontrolom polovinu teritorije Kosova i istakao da je politika Ibrahima Rugove sada "pogresna investicija". On je rekao i to da srpski rezim treba Albancima da vrati autonomiju, jer je to uslov da pocnu pregovori.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /