ponedeljak, 29. jun 1998.

I babice - grobari

(Rekvijem ili reforma za demokratsku opoziciju, NNB 26-27. jun)

Nemam obicaj da trazim ispravke i komentarisem novinske izvestaje o razgovorima u kojima sam ucestvovao. Sada Vas, ipak, molim da objavite ovo pisamce.

U izvestaju s razgovora o opoziciji (NNB, 26-27. VI, str. 5), u antrfileu “Dovrsena nacionalna revolucija", gde je uglavnom tacno prepricano ono sto sam govorio, pojavila se jedna suvisna i u tom kontekstu apsurdna rec - “oaza" - koju nisam pomenuo, umesto reci “vlada", koju sam izrekao i sasvim se uklapa u kontekst.

A sada kratak komentar. Buduci da je nasa tema bila “Slabosti demokratske opozicije u Srbiji" bilo bi logicno da se “drzimo teme". Medjutim, u nekom neobicnom zanosu negacije, u vecini izlaganja poricano je i samo postojanje opozicije. A ako nje nema, apsurdno je govoriti o njenim slabostima. U nasim razgovorima, u kojima i sam povremeno ucestvujem, strast poricanja svega i svacega, sem sebe samoga, dobije, ponekad, takav zamah da prestaje bezmalo svaki interes za cinjenice i argumente. Zanos osporavanja ove vrste cesce je usmeren na opoziciju nego li na vlast. Oholo presudjivanje, pak, ne samo da ne barata cinjenicama, nego ni ne haje za njih. A to nije dobro ni za novinarstvo, ni za struku i nauku, cak ni za vlast i opoziciju.

Mada nas pomenuti razgovor nije protekao mimo uobicajenih okvira i navika, barem u jednom njegovom delu smo se potrudili da se “drzimo teme" i neposrednije govorimo o opoziciji, nekada i sada, kao realno postojecoj pojavi, makar u nastajanju, ali taj deo razgovora je zapostavljen, u korist uobicajenog “sahranjivanja". Cak i kada se neko ili nesto sahranjuje, red bi bilo o tome nesto konkretnije reci, dabome, bez ritualne grobarske epike. Jos cudnije je kada se sahranjuje nesto cega jos i nema, sto se “desava" na vise stranica istog broja Vaseg lista. Cudne neke babice - grobari.

Stvar je uredjivacke politike kako ce se baviti razlicitim temama, pa i opozicijom. U to ne zelim da se mesam, vec samo molim da objavite ovo pisamce.

S postovanjem

Nebojsa Popov

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /