ponedeljak, 29. jun 1998.

“DALIJA" POSLALA DODATNU DOKUMENTACIJU PRIVREDNOM SUDU

Argumenti isti, poverioci na vratima

Ukoliko bi ugovor s “Rapidom" bio ponisten, “Dalija" ne bi bila u stanju da vrati ulozeni novac. Poverioci traze naplatu duga

“I dalje mislim da sve sto smo uradili oko transformacije drustvenog preduzeca ’Dalija’ u 1996. godini u deonicko drustvo kao i potpisivanjem ugovora s ’Rapidom’ o dokapitalizaciji nismo prekrsili nijedan propis. Nista od ’Dalije’ nismo prodali kao sto se tvrdi, vec smo trazili resenje u dokapitalizaciji kao bismo dosli do novog kapitala i revitalizovali prezaduzenu ’Daliju’", kaze Momir Banic, v.d. direktora, povodom preispitivanja valjanosti registracije o transformaciji “Dalije" u deonicko drustvo i potpisivanja ugovora o dokapitalizaciji s “Rapidom" koje je pokrenuo Privredni sud.

“Dalija" prema recima Banica nije do danas dobila tuzbu ministarstva industrije o kojoj se pisalo u stampi, vec dopis od sudije Privrednog suda Milene Arezine kojim se trazi dodatna dokumentacija kako bi sud po sluzbenoj duznosti mogao da ispita postovanje zakonitosti pri registraciji transformacije ucinjene 1996. godine u vreme privremenih mera i ugovora o dokapitalizaciji sa “Rapidom", potpisanog krajem aprila ove godine.

“U roku od tri dana koliko nam je ostavljeno za podnesak, dostavicemo jos deo dokumentacije, mada u njoj nema novih argumenata koje sud i vlada vec nisu imali na uvidu. Zivota Stepic, pomocnik ministra u bivsoj i sadasnjoj vladi je pregledao svu dokumentaciju i znao je za transformaciju ucinjenu 1996. godine i ugovor o dokapitalizaciji. Procenu vrednosti kapitala koji je dva puta radio Ekonomski institut verifikovala je agencija za procenu vrednosti kapitala. Prva je ucinjena kako bi stranim partnerima moglo da se ponudi konvertovanje potrazivanja u akcije posto je “Dalija" od 1989. godine prezaduzena i stranim poveriocima duguje 1,2 miliona maraka osnovnog duga, odnosno 1,9 miliona racunajuci i kamate", kaze Banic.

Na pitanje da li u slucaju da se ponisti ugovor o dokapitalizaciji “Dalija" moze da vrati oko milion dinara “Rapidu" koliko je od potpisivanja ugovora ulozio u ovu firmu, Banic kaze: “Dalija ne moze da vrati novac jer nema odakle posto je pod hipotekom za koju strani poverioci imaju izvrsno resenje i vode se pregovori o odlaganju naplate.Osporavanje registracije donelo nam je dvostruku stetu jer je “Rapid" poceo da se usteze od ulaganja od kada je napravljen problem, a poverioci da traze novac misleci da ga sada imamo jer smo potpisali ugovor o dokapitalizaciji. “Rapid" je novac ulozio u pokrivanje zgrade koja je prokisnjavala i do kraja godine trebalo je, prema ugovoru da unese oko 20 odsto od ukupne vrednosti odnosno pet miliona dinara, a ostatak u naredne cetiri godine", kaze Banic.

S. Jovicic

Sudija odsutan

Predsednik Privrednog suda i sudija Milena Arezina ovih dana su na savetovanju na Zlatiboru i nije bilo moguce dobiti komentar povodom ovog “slucaja" a ni objasnjenje kako su sudije ovog suda pre dve godine i nedavno registrovale ove promene, a sada su predmet preispitivanja njihovih kolega.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /