ponedeljak, 29. jun 1998.

VECERAS U TULUZU JUGOSLAVIJA-HOLANDIJA (21.00, TV)

Vise nema - i ovako i onako

Borivoje Karaulic
specijalni izvestac “Nase Borbe"

Mogao je to biti Meksiko da se protiv Nemacke imalo vise koncentracije u zavrsnici. Sada to nije vazno, vec cinjenica da je Jugoslavija posle osam godina ponovo u drugom krugu Svetskog sampionata. Protivnik joj je snazna Holandija, vlasnik “titule" najbolje ekipe u konkurenciji onih koje nikada nisu osvojile svetsko prvenstvo. Sve do sada moglo je i ovako i onako, veceras su moguca samo dva ishoda: onaj koji vodi u cetvrtfinale u Marsej i drugi koji znaci pozdrav Francuskoj.

Ako smo sa Irancima i Amerikancima imali “psiholoski problem", jer u slabijem ne nalazimo sopstveni motiv, sada toga ne bi trebalo da bude. Holandija spada u grupu timova koji su do sada ostavili najbolji utisak, bez obzira na 0:0 sa komsijama Belgijom i 2:2 sa temperamentnim Meksikancima. S druge strane, ova dva rezultata govore o njihovoj ranjivosti, ali i o tome da niko nije idealan.

Udarna snaga Gusa Hidinka je napadacki trio Bergkamp-Klajvert-Overmars, tacnije trebalo je to da bude, ali ovoga u sredini zamenio je sve bolji Filip Koku. NJihov udeo u 69 suteva u protekle tri utakmice je najveci i taj broj udaraca je dvostruko veci od jugoslovenskog. Ovaj podatak opravdava cinjenicu da su Holandjani jedna od najofanzivnijih ekipa, ako ne i najprodornija na turniru, sto ce predstavljati veliku opasnost po odbranu “plavih". Ali, i ovaj vazan detalj ima svoju drugu stranu. Naime, svi nasi reprezentativci rado ce reci da je sa ofanzivnim ekipama mnogo lakse i lepse igrati, nego sa onima koje se zakopavaju na svojoj polovini. Nije li to sansa za pomalo odsustnog Mijatovica, oporavljenog Savicevica i druge da veceras pronadju put ka mrezi ispred njih?

U tome ce pokusati da ih spreci najhladnokrvniji golman sampionata Edvin Van der Sar, najbolji defanzivac na svetu i fudbaler godine, u Holandiji Jap Stam (potpisao za Mancester Junajted za, kada su odbrambeni igraci u pitanju, rekordnih 17,9 miliona dolara), ali i odlicni vezni trio Vinter-Ronald de Bur- Jonk.

Dvostruki finalista svetskih prvenstava pre cetiri godine u Americi porazen od Brazila vec u cetvrtfinalu (2:3), veceg uspeha nije imao ni na EP 1996. godine. “Ona" Jugoslavija i Holandija poslednji put su se sastali u Amsterdamu 1992. godine. U tom prijateljskom mecu iz sadasnjeg sastava “plavih" igrali su Jugovic, Savicevic, Mijatovic, Stojkovic i Branko Brnovic i porazeni su sa 2:0. Ukupan bilans je neresen: po tri pobede i poraza, uz jedan nereseni rezultat s tim da su Jugosloveni izgubili sva tri poslednja susreta.

"Lale" - godinu mladje

Holandski reprezentativci nastupaju u cetiri nacionalne lige, najvise u svojoj zemlji (10), jugoslovenski cak u osam liga, najvise u Spaniji (7). Iz holandske najbolje lige na Svetsko prvenstvo doslo je 22 igraca koji nastupaju cak za devet selekcija, a najvise iz Ajaksa (sedam igraca u cetiri drzavna tima). Prosek godina jugoslovenskih fudbalera je 28, holandskih 27. "Plavi" u proseku imaju 20 odigranih meceva u reprezentaciji, Holandjani 24. U dosadasnja tri meca na sampionatu Holandjani su uputili 69 suteva (od toga 31 u okviru gola), Jugosloveni 35 (20).

Miran karakter selektora Hidinka doneo je dugo cekanu harmoniju u ekipi. Podsetimo, na EP u Engleskoj Edgar Davids je zbog dugackog jezika vracen kuci, Rut Gulit je 1994. godine napustio ekipu pred sam pocetak Mondijala u SAD, a nogu je, izgleda, povukao Johan Krojf jos 1978. godine kada je odbio da igra u finalu protiv Argentine. Mada se smatra da je Overmars u boljoj formi, prva zvezda ovog “tima bez zvezda", svakako je Denis Bergkamp. Ovaj dvadesetdevetogodisnjak, arijevskog izgleda, posle seljakanja po velikim evropskim klubovima sebe je pronasao na “Hajberiju" u Arsenalu kome se oduzio velikim ucinkom u osvajanju duple krune.

Ta narandzasta napast, dakle, predstavljace ogromnu prepreku za jugoslovenski tim i zato treba dobro zapeti, bar isto kao protiv Nemacke, da bi se nesto uradilo. Hrvatski selektor Ciro Blazevic pohvalio je “plave" recima da malo ko moze da nadigra Nemce kao sto su to oni uradili i, ako su uspeli “da podignu 100 kilograma, mogu i koji kilogram vise". Ovdasnji komentatori, opet, Jugoslovene opisuju kao ekipu koju ne mozes da “fiksiras", odnosno kao nekog ko ustaje cas na levu, cas na desnu nogu. Iz “L’Ekipa" prepisujemo da su jugoslovenski fudbaleri “zanimljivi kao oci Bet Dejvis, ali i dosadni kao skolski cas", pa i to da su “DZekil i Hajd evropskog fudbala".

I jos nesto kada je o motivima rec: najnoviji je nasim fudbalerima iznenada podario poslanik holandskog parlamenta Bert Kendes, izjavivsi da bi fudbaleri njegove zemlje trebalo da okrenu ledja u vreme intoniranja jugoslovenske himne!? Odmah mu je skresala ministarka za sport Erika Terstra recima da je “Kosovo politicko, a ne sportsko pitanje". FIFA to sigurno ne bi dozvolila, a ako bi se kojim slucajem i dogodilo, Sinisa Mihajlovic je vec rekao kako ce da reaguje. To vec nije za novine.

Sinoc su fudbaleri imali za javnost zatvoren trening, a potom se povukli u svoju bazu - hotel “Latitud" van grada u kojem ce biti do polaska na stadion.

Savicevic od pocetka?

Stadion "Munisipal" u Tuluzu, kapacitet 37.000. Sudija: Garsia Aranda (Spanija). Pocetak u 21.00 - direktan TV prenos. Moguci sastavi:

JUGOSLAVIJA: Kralj, Mirkovic, Djorovic, Mihajlovic, Petrovic, Jokanovic, Jugovic, Savicevic (Komnjenovic), Mijatovic, Stojkovic, Brnovic (Stankovic).

HOLANDIJA: Van der Sar, Rajziger, Stam, Frank de Bur, Numan, Jonk, Vinter, Ronald de Bur, Kouk, Overmars, Berkamp.

UMERENI OPTIMIZAM U “PLAVOM" TABORU

Jaki su, nisu nepobedivi

Juce je odrzana poslednja konferencija za stampu pred utakmicu. Na njoj su bili Stojkovic, Savicevic, Mijatovic. Da li ce se ova postava pojaviti na terenu pitanje je, pre svega, postavljeno Savicevicu.

- Posle dva meseca pauze prvi put sam protiv Nemaca odigrao pola sata, osecam se dobro i, ako mi Santrac ukaze poverenje, necu se uplasiti, uz osmeh je odgovorio Savicevic. - Holandjani imaju malo slabih strana, mozda donekle u odbrani i tu je nasa sansa. U veznom redu i napadu su izuzetno jaki. Nas najiskusniji igrac Dragan Stojkovic kao da se mnogo ne uzbudjuje pred vecerasnji mec:

- Cenim holandski fudbal i njihov sadasnji sastav. Verujem u nase snage i mislim da je pitanje pobednika potpuno neizvesno.

Igrali ste u Marseju, da li ste se zazeleli “Veledroma", stadiona na kojem bi jugoslovenska reprezentacija igrala u cetvrtfinalu?

- Bilo bi mi veliko zadovoljstvo ukoliko se to dogodi. Nadam se da me u Marseju nisu zaboravili. Ali pre toga da mi zavrsimo posao u Tuluzu. Nemamo komplekse, nikog se ne bojim. Da bi Holandjani pokazali da su bolji morace da nas pobede, a to ce biti tesko.

Od lakse povrede oporavlja se i Predrag Mijatovic:

- Spreman sam i s nestrpljenjem ocekujem veliki duel. Holandija je snazna i tehnicki odlicna ekipa. No, na nas se mora ozbiljno racunati. Nas novi cilj je cetvrtfinale, to je svim igracima jasno.

Slobodan Santrac je rekao da nece moci da racuna jedino na Djukica i Kovacevica, a o sastavu tima se nije izjasnio:

- Bice nekih taktickih pomeranja o cemu ne bih sada govorio. Dobro je da nam se Savicevic vratio. Holandjani su jaki, ali ne i nepobedivi. Za nas je dovoljno da postignemo gol vise, lakonski je odgovorio selektor.

Na konferenciji je bio i Ivan Curkovic, predsednik naseg Organizacionog komiteta za Francusku. NJegova ocena o jugoslovenskoj ekipi odudarala je od misljenja drugih:

- Ovde smo dosli kao tim sa mnogo nepoznanica, cak kao autsajderi. Posle utakmica u grupi ljudi se pitaju da li smo jedna masinerija koja zna da dozira svoju igru, ili je samo rec o nasem mentalitetu. Dobro je da intrigiramo druge i - prolazimo.

Dejan Govedarica je godinu i po dana nastupao za holandsku Rodu:

- Sa njima moze da se igra, oni ne vole da se povlace, sto protivniku ostavlja dosta prostora. To treba iskoristiti. Van der Sar je, po meni, najbolji golman na sampionatu. Hladnokrvan je i ume da saradjuje sa igracima.

I Zeljko Petrovic poznaje njihov fudbalski mentalitet, posto je branio boje Ajndhovena:

- Holandjani su medju tri-cetiri favorita za osvajanje titule, ako ih mi u tome ne sprecimo. Sa njima treba puno trke, jaki su i disciplinovani, ne izdvajaju se pojedinacno. Overmars i Kok su veoma opasni u spicu, Bergkamp je svetsko ime, ali su ova dvojica trenutno bolji. Moramo da damo sve od sebe ako mislimo da idemo dalje.

Savo Milosevic, povratkom Savicevica, verovatno nece biti u startnoj postavi:

- Holandija je u susretu sa Meksikom pokazala svoja dva lica. Medjutim, treba imati u vidu da im taj mec nije nista znacio. Bice tesko, verujem u svoje drugove.

Iskusni strucnjak Vujadin Boskov smatra da je kod Holandjana najbolje to sto nista ne menjaju u nacinu igre, bez obzira ko im je sa suprotne strane:

- Trenirao sam cetiri godine Fejenord i dobro poznajem njihov fudbal. I dalje nemaju nikakav kompleks, ali za razliku od ranijih godina sada igraju kolektivnije. Vise nema Krojfa, Jansena, Van Hansena, Neskensa, ali zauzvrat imaju snaznu ekipu. Optimista sam, jer znamo da igramo protiv jakih reprezentacija. Pobedice onaj ko bude manje gresio.

Tuluz zivi “od vazduha"

Tuluz je cetvrti grad u Francuskoj, kulturna, univerzitetska i industrijska metropola. Sediste je aeronauticke industrije, kolevka “konkorda", “erbasa" i rakete “Arijana". Sa sirom okolinom ima oko 600.000 stanovnika. Nalazi se na jugu Francuske u predvorju Pirineja i u spanskom komsiluku, lepo rasporedjen na obalama reke Garone.

HOLANDjANI OPREZNI U IZJAVAMA

Koncentracija - kljuc uspeha

U redovima Holandjana jos uvek se oseca nemir zbog poslednje utakmice u grupi sa Meksikom, u kojoj su posle izvanrednog pocetka i vodjstva od 2:0, dozvolili protivniku da pred kraj ovlada igrom i izjednaci rezultat. Holandjani se nadaju da su iz utakmice izvukli dobru pouku i da im se slicno nece ponoviti sa nasim timom, jer ce se truditi da ne gube koncentraciju tokom citavog meca.

Ponedeljak ce mozda obeleziti povratak Patrika Klajverta na teren, posle suspenzije od dva meca, zbog crvenog kartona na utakmici sa Belgijom. Selektor Hidink nije siguran da li ce Klajvert poceti utakmicu. Pohvalio ga je za marljivost na treningu, ali je istakao da nije zadovoljan njegovom igrom protiv Belgije.

- Jedva cekam sledecu utakmicu i ne mislim o onome sto je do sada bilo, ali to ne znaci da sam siguran da cu igrati, rekao je Klajvert.

Napadac Milana svestan je da je Filip Koku, koji ga je zamenio protiv Juzne Koreje i Meksika odigrao izvanredno, tako da su ga Jugosloveni svrstali medju dvojicu najopasnijih Holandjana. Drugi je Mark Overmars. Sva je prilika da ce uz ovu dvojicu igrati jos uvek nepotpuno oporavljeni Bergkamp, a da ce Klajvert uci u igru kasnije. Prva jedanaestorica “plavih" uzivaju veliki respekt selektora Holandije.

- Znam dosta o jugoslovenskim igracima, neke poznajem i licno. Tehnicki i takticki su jako dobri, ali brine me kompaktnost koju su pokazali protiv Nemaca, rekao je Hidnik i dodao: - Ovu utakmicu moramo da odigramo super koncentrisano.

NUMEROLOGIJA ZA SANTRACA

“Milosevic daje gol"

Beogradom ovih dana kruzi izuzetno zanimljiva prica. Jedan etablirani kockar, napast kladionice na Banovom Brdu, koji pre popunjavanja tiketa konsultuje astrologiju i numerologiju je, navodno, pronasao recept za pobedu protiv Holandjana.

Brojcana konstrukcija glasi ovako: prvu utakmicu protiv Irana Jugoslavija je igrala 14. 6, kad se ove tri cifre saberu dobije se broj 11, koji na dresu nosi jedini strelac na tom mecu Sinisa Mihajlovic. Protiv Nemaca igrali smo 21. 6, zbir je 9, naknadnom arbitrazom FIFA je potvrdila da je prvi gol ipak dao Mijatovic, “plava devetka". I najzad, protiv Amerikanaca igrano je 25. 6, dva plus pet plus sest je “baksuznih" 13, sto sigurno ne misli Komnjenovic koji je gol postigao uz taj broj na dresu. Uz ove premise zakljucak je jasan: danas je 29. 6, sabiranje otkriva broj 17, vlasnik tog dresa je Savo Milosevic. Sve ovo zajedno, ma koliko delovalo blesavo, dobija na tezini ako se zna da autor racunice redovno dobija na kladjenju i u poslednje vreme od toga sasvim dobro zivi.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /