ponedeljak, 29. jun 1998.

VIDOVDAN OBELEZEN U HRAMOVIMA SPC

Patrijarh osvestao novu Lazaricu

Beograd. - Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici juce su obelezili Vidovdan, dan posvecen Svetom knezu Lazaru i dan kada se odigrala Kosovska bitka. Patrijarh Pavle je na praznik u Zemun Polju osvestao novu crkvu posvecenu Svetom knezu Lazaru, a zatim je u njoj sluzio jutarnju liturgiju. Srpski knez Lazar bio je rodjen u porodici Hrebeljanovica. U narodu je upamcen kao dobar vladar koji je za sobom ostavio manatire Ravanicu, Gornjak i Vrdnik, kao i mnoge zaduzbine. U vreme njegove vladavine pritisci na Srbiju bili su toliki da Lazar nije mogao mirnim putem da zaustavu najezdu turske vojske. Odluceno je da Srbi stupe u borbu, a za bojno polje odredjeno je Kosovo. Dve vojske su se sukobile 28. juna (15. juna po starom kalendaru) 1389. godine na Kosovu polju.

O Kosovskom boju, ciji epilog je bio porazan po srpski narod i nakon koga je propalo srpsko carstvo, ispevano je mnogo pesama i skovano mnogo legendi. Kosovski mit i danas zivi u srpskoj crkvi i narodu jer se smatra da je knez Lazar, opredeljujuci se za borbu, umesto za predaju, birajuci “carstvo nebesko", umesto zemaljskog carstva ukazao da su hrabrost, postenje i duhovne vrednosti mnogo iznad “ovozemaljskih blaga" i da one zive vecno. Zato srpski narod slavi dan kada se odigrala bitka u kojoj je izgubio.

Na Vidovdan, SPC cini spomen ne samo knezu Lazaru vec i proroku Amosu jer ga je knez slavio. Prema obicaju, na Vidovdan se ne peva, ne igra i ne veseli se. Toga dana se narod priseca ratnika izginulih na Kosovu. Legenda kaze da uoci Vidovdana, u gluvo doba noci, sve reke poteku na trenutak crveno kao krv. Na kosovskom polju, na mestu bitke, raste crveni bozur, koji ne raste nigde drugde.

J. Kocijan

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /