ponedeljak, 29. jun 1998.

ALBANSKI PREMIJER FATOS NANO

Ne treba iskljuciti bombardovanje Srbije

Milosevic treba da povuce snage sa Kosova, a OVK da prestane sa nasiljem. Kosovo treba da bude treca republika u SRJ, bez prava na otcepljenje

Kran Montana, Beta-Rojters. - Albanski premijer Fatos Nano izjavio je da svi napori moraju biti usmereni na to da se na Kosovu zaustavi “srpska ratna masina". Nakon razgovora sa americkim izaslanikom za Balkan Ricardom Holbrukom u Kran Montani, Svajcarska, Nano je rekao da “preti opasnost da rat na Kosovu izmakne kontroli". “Vrlo smo blizu tom trenutku, ako vec nije dosao. Nas prioritet je da zaustavimo borbe", rekao je Nano agenciji Rojters. “Cini se da borbe mogu postati jos teze i izmaci kontroli cak i u trenutku dok ovo govorim. Sada dve strane gledaju jedna drugu. Bojim se da bi provokacija mogla stici sa Miloseviceve strane i da bi lancane reakcije, koje bi to izazvalo, bilo veoma tesko kontrolisati", dodao je on.

Albanski premijer rekao je jos da “u slucaju potrebe, ne bi trebalo iskljuciti mogucnost vazdusnih udara na srpske vojne ciljeve, cak i u Srbiji". “Ne iskljucujem nista sto bi blokiralo srpsku ratnu masinu i masakre civila", dodao je on. Na pitanje da li bi to moglo znaciti bombardovanje srpskih vojnih ciljeva cak i u Beogradu, Nano je odgovorio da mesta, ma koja bila, “na kojima ima srpskih raketa i artiljerije ne treba iskljuciti". Holbruk je nakon visednevne diplomatske misije na relaciji Beograd-Pristina popodne doputovao u Kran Montani, gde se odrzava visednevni politicko-ekonomski forum posvecen pre svega situaciji u jugoistocnoj Evropi, osim sa albanskim premijerom, Holbruk bi trebalo da se sastane i sa predsednikom jugoslovenske vlade Momirom Bulatovicem.

Nano je kazao da je Bulatovic “stupio u konatk sa njim" ali da je on odbio sastanak jer “nema potrebe za sastankom dok traju masakri nad civilima". Organizatori skupa saopstili su da je otkazana popodnevna sednica o bezbednosti u jugoistocnoj Evropi na koju je trebalo da dodju Holbruk, Bulatovic i Nano. Nano je kazao da on cini “sve sto mu je u moci da ublazi radiklane struje na Kosovu". On se zauzeo za “ujednacen pristup u resavanju krize na Kosovu", zatrazivsi od predsednika SRJ Slobodana Milosevica da “povuce svoje snage sa Kosova" a od Oslobodilacke vojske Kosova da prestane sa nasiljem. Nano je dodao da bi Kosovo trebalo da postane treca republika unutar federalne Jugoslavije ali “bez prava na potpuno otcepljenje".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /