ponedeljak, 29. jun 1998.

JAKUP KRASNICI, PORTPAROL OSLOBODILACKE VOJSKE KOSOVA

Rugova ne kontrolise OVK

Pristina , 27. juna (Beta) - Portparol ilegalne Oslobodilacke vojske Kosova (OVK) Jakup Krasnici (Krasniqi) izjavio je danas da lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova “nije stvorio politicki kapital da bi OVK stavio pod kontrolu". “On bi trebalo da prekine sa aktivnostima koje vode sprecavanju naseg pravednog rata. OVK ne mogu da kontrolisu ljudi koji su je do sada vise puta optuzili", rekao je Krasnici u emisiji Glasa Amerike na albanskom.

Krasnici, koji je svoje odgovore dostavio u pisanoj formi, dodao je da je Rugova “odavno prekinuo veze sa narodom". “OVK krvlju sinova naroda, krvlju slobode, pise najsvetlije stranice najnovije istorije albanskog naroda", rekao je Krasnici. On je rekao da OVK ne ocekuje da je “pohvali Milosevicev rezim" i da su se sve dosadasnje akcije srpske policije pokazale kao “varvarske i teroristicke" i da se “tim zlocincima bavi i Haski tribunal". “Mi se borimo za slobodu, a nigde u svetu borci za slobodu nisu bili niti su teroristi", rekao je Krasnici i dodao da je OVK “vojska celog naroda" i da su u njoj obuhvacene “sve strukture stanovnistva". Krasnici je rekao da ona te uspehe ne bi mogla da postigne bez politickog krila i dodao da je OVK “imala i ima politicko krilo".

On je dodao da bi se OVK ukljucila u pregovopre kada bi se ispunili uslovi kao sto su “udaljavanje neprijateljskih snaga sa podrucja Kosova, oslobadjanje politickih zatvorenika i medjunarodne garantije" za ishod pregovora. Krasnici je rekao da bi SAD mogle biti garant pregovora. Demantovao je da su pripadnici OVK kidnapovali Srbe i rekao da su to “dezinformacije srbijanskog rezima koji pokusava da kompromituje pred svetom borbu OVK". “Mi, kao OVK mismo preduzeli i necemo poduzeti napade na civilno stanovnistvo i ne drzimo ni jednog privedenog Srbina. To su lazi i nista drugo", rekao je portparol OVK.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /