utorak, 30. jun 1998.

ZAKLJUCCI SEFOVA DIPLOMATIJA EU SA SASTANKA U LUKSEMBURGU

Milosevic mora da ispuni obaveze

U zakljuccima je jos jednom ponovljen zahtev Beogradu da povuce snage bezbednosti sa Kosova. Kosovski Albanci trebalo bi zajedno, jasno da pokazu da su za mirno resenje i da odbace terorizam.

Izbeglice sa Kosova u Albaniji
FOTO: FoNet/AP

Luksemburg, Beta. - Ministri inostranih poslova Evropske unije razmatrali su juce u Luksemburgu situaciju na Balkanu, a posebno krizu na Kosovu. Sefovi diplomatija usvojili su zajednicke zakljucke o Kosovu, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Albaniji.

Ministarski savet izrazio je duboku zabinutost zbog porasta napetosti na Kosovu i naglasio hitnu potrebu napretka ka postizanju resenja kroz pregovore. Savet je pozvao predsednika Milosevica da u potpunosti i bez odlaganja ispuni obaveze preuzete u susretu sa predsednikom Jeljcinom 16. juna. S tim u vezi izrazava se duboko zaljenje zbog odbijanja Beograda da prihvati pojacano prisustvo posmatracke misije Evropske komisije (ECMM) na Kosovu. Savet je jos jednom potvrdio svoju resenost da obezbedi pojacano prisustvo posmatraca na Kosovu. Naglasena je, takodje, potreba sveobuhvatnog pristupa problemu izbeglica i namera da se u saradnji sa medjunarodnim institucijama podstice skori povratak izbeglica i raseljenih lica u njihove domove. Neometani pristup medjunarodnim humanitarnim organizacijama jedan je od sustinskih zahteva. Savet je izrazio duboko razocarenje sto obecanja koja je predsednik Milosevic dao u Moskvi nisu obuhvatila sve zahteve postavljene u Deklaraciji Evropskog saveta u Kardifu, a posebno povlacenje snaga bezbednosti koje se koriste za represiju nad civilima, kao i zbog toga sto nisu stvoreni uslovi za brzi napredak u politickom dijalogu sa vodjstvom kosovskih Albanaca, uz medjunarodno ucesce. Savet je naglasio da je vazno da Beograd preduzme akciju u vezi sa svim ovim zahtevima, kako medjunarodna zajednica ne bi bila prinudjena da na rastucu pretnju po mir i bezbednost u regionu odgovori na kvalitativno drugaciji nacin.

Savet je naglasio da osudjuje svako nasilje u ispunjavanju politickih ciljeva. Jos jednom je ponovljen zahtev Beogradu da povuce snage bezbednosti sa Kosova. Svi koji imaju vodecu ulogu u zajednici kosovskih Albanaca trebalo bi odgovorno, i zajedno, jasno da pokazu da su opredeljeni za dijalog i mirno resenje kosovskog problema i da odbace nasilje i teroristicke akte. Savet je podsetio da se Evropska unija i dalje cvrsto protivi nezavisnosti (za Kosovo) i da i dalje podrzava specijalni status, ukljucujuci visok stepen autonomije, unutar SR Jugoslavije.

U skladu sa odlukom donetom u Kardifu, Savet je usvojio zajednicki stav o zabrani letenja jugoslovenskim avio-prevoznicima izmedju SRJ i zemalja EU. Savet je ponovio svoju punu podrsku misiji Felipea Gonsalesa kao specijalnog izaslanika za SRJ, kao i naporima OEBS u vezi sa Kosovom i demokratizacijom SRJ i zalozio se za skori povratak dugorocnih misija OEBS u SRJ.

Savet je nalozio Politickom komitetu da pomno prati razvoj dogadjaja na Kosovu i odgovor EU u odnosu na kljucni kriterijum potrebe da se podstakne smisleni politicki proces koji je u stanju da brzo donese rezultate.

Raste pretnja po mir u regionu

Ministarski savet je naglasio da je vazno da Beograd preduzme akciju u vezi sa svim dosadasnjim zahtevima, kako medjunarodna zajednica ne bi bila prinudjena da na rastucu pretnju po mir i bezbednost u regionu odgovori na kvalitetno drugaciji nacin.

Savet je naglasio znacaj koji pridaje procesu demokratizacije u citavoj SRJ i ponovio svoju jaku podrsku tekucim politickim i ekonomskim reformama koje sprovodi vlada Crne Gore. Jos jednom je ponovljena ranija podrska vladi Crne Gore i zatrazeno je od kompetentnih instanci da razmotre mogucnosti za dalju pomoc Evropske komisije. S tim u vezi Savet je pozdravio razmatranje mogucnosti za prosirenje pomoci Crnoj Gori i ocekuje da ce do narednog sastanka biti ostvaren napredak na tom planu.

Savet je pozdravio nedavno usvajanje posebnog, sveobuhvatnog Plana za povratak izbeglica u hrvatskom parlamentu. Jos jednom su naglasena ocekivanja EU da ce taj Plan biti odmah i u potpunosti primenjen. U svetlu te primene, Savet je potvrdio spremnost EU da ucestvuje na konferenciji o obnovi i razvoju koju organizuje hrvatska vlada. U Tom kontekstu Savet ocekuje objavljivanje plana obnove koji je najavila hrvatska vlada, tokom jula. Savet ce i dalje pazljivo pratiti razvoj situacije u Hrvatskoj. Savet se slozio da ce dalji napredak u Hrvatskoj, u skladu sa kriterijumima regionalnog pristupa EU, stvoriti povoljno okruzenje za jacanje odnosa EU i Hrvatske.

Savet je pozdravio pozitivni prijem Deklaracije od 8. juna u Bosni i drugde i osnivanje Konsultativnih snaga EU za Bosnu (CTF). Savet ocekuje prvi sastanak CTF u Sarajevu 30. juna i njegov doprinos razvoju moderene Bosne.

Savet je upoznat sa diskusijama na nivou eksperata o potrebi postizanja koordiniranog stava EU u odnosu na Albaniju, pre ministarske konferencije koja je zakazana za 21. jul u Tirani. Postignuta je saglasnost da ministarska konferencija pruza znacajnu priliku za jacanje politickih odnosa EU sa Albanijom. Savet se takodje slozio sa predlogom da se o tome odrzi sastanak ministarske trojke EU.

Sastanak Kontakt grupe 8. jula u Bonu

Bon, Beta-AFP. - Sastanak Kontakt grupe o Kosovu, na nivou politickih direktora ministarstava spoljnih poslova, bice odrzan u Bonu 8. jula, posto je odlozen za nedelju dana, potvrdili su juce diplomatski izvori. Isti izvori u Bonu su naveli da Kontakt grupa ocekuje da se postigne prekid vatre izmedju srpske i albanske strane na Kosovu. Taj prekid vatre je preduslov za povlacenje specijalnih policijskih snaga sa Kosova, koje Kontakt grupa vec dugo trazi i nastavak dijaloga dveju strana. Prekid vatre bi nadgledalo cetrdesetak stranih posmatraca koje bi poslale clanice Kontakt grupe (Francuska, Italija, Nemacka, Rusija, SAD i Velika Britanija), ali i druge zemlje. To resenje uzima u obzir razvoj situacije na Kosovu na kojem ilegalna Oslobodilacka vojska Kosova kontrolise sve veci deo teritorije zapadno od Pristine, istakli su isti izvori.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /