utorak, 30. jun 1998.

OPSEZNA AKCIJA NA PODRUCJU OBILICA

Policija zauzela Belacevac

Izvestacima nije bio dozvoljen pristup mestu na kome su se vodile borbe i to od strane policajaca i naoruzanih srpskih civila

Pristina, FoNet-Beta. - Srpske snage bezbednosti povratile su kontrolu nad delom ugljenokopa Belacevac, javlja Rojters pozivajuci se na srpske izvore. Albanski izvori, dodaje agencija, nisu potvrdili vesti o vracanju Belacevca pod srpsku kontrolu, ali su optuzili srpske snage za napade na okolna albanska sela. Izvestacima nije bio dozvoljen pristup mestu na kojem su se vodile borbe, i to od strane policajaca i naoruzanih srpskih civila. Reporteri koji su se uputili putem Pristina - Pec tokom dana, u pravcu Belacevca, videli su kako gore kuce u podrucju za koje se kaze da je pod kontrolom Oslobodilacke vojske Kosova (OVK), nakon poslednje srpske kontrolne tacke kod Lapusnika.

Rojters dodaje da su srpski policajci i civili ukljuceni u operaciju kod Belacevca imali podrsku jedinica Vojske Jugoslavije (VJ), koje su vidjene kako dovlace oklopna vozila i artiljeriju sporednim putevima izmedju Obilica i Vucitrna, severno od Pristine. Veton Suroi izjavio je Rojtersu da situacija preti da izmakne kontroli. “Ne znamo tacan obim operacije, ali ocigledno je da postoji velika opasnost od sirenja", rekao je on. “Ako se ovaj policijski i vojni napad nastavi, izazvace odgovor OVK u drugim podrucjima, sto bi moglo da onemoguci bilo kakvo resenje kroz pregovore na Kosovu" dodao je Suroi.

U Albaniji izbeglo 15.000 ljudi

Zagreb, Beta. - Do 1. juna u severne delove Albanije izbeglo je izmedju dvanaest do petnaest hiljada kosovskih Albanaca, a novi talas izbeglica i lose vreme dovelo bi do teske humanitarne krize, izjavio je juce pomocnik hrvatskog ministra inostranih poslova Vladimir Drobnjak. Drobnjak je bio clan troclane delegacije zemalja clanica Srednjeevropske inicijative (SEI) koja je u protekla cetiri dana posetila Albaniju. U delegaciji su bili i predstavnici BiH i Ceske. Predstavnik hrvatske vlade je rekao su sve izbeglice sa Kosova smestene u privatnim kucama na severu Albanije i dodao da na jednog albanskog stanovnika dolazi po trojica izbeglih Albanaca.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /