utorak, 30. jun 1998.

SRBIJA NA VIDOVDAN 1998.

"Otvorene oci" na Kosovu

Zasto je vest da Milosevic nije otisao na Kosovo. Praznik obelezen ratom koji niko ne priznaje i kulturno- umetnickim i spotrskim manifestacijama. Lideri koji se predstavljaju kao srpski nacionalisti i patriote u nedelju se bavili “precim poslom"

Beograd. -Vidovdanski sabor koji su ove godine povodom 6o9. godisnjice Kosovskog boja , uprilicili vladika rasko-prizrenski Artemije i Momcilo Trajkovic uvelicalo je stotinak posetilaca u porti manstira Gracanice. Vladika je odrzao pomen slavnim kosovskim junacima i pozvao narod da ostane da bi opstao na Kosovu. Vence na spomenik polozila je Vojska i jedno osiguravajuce drustvo. Ispaljena su tri pocasna plotuna , a vojni orkestar je odsvirao Betovenov posmrtni mars. Knjizevnik Aco Rakocevice je rekao da "mi znamo sta nam svet sprema , ali ne znamo sta nam Beograd sprema.". Onda je Miroslav Solevic objasnio da se treba samoorganizovati i porucio "da se za gubitak Kosova i Metohije ne ide na sud nego uza zid."

A u Beogradu je povodom Vidovdana bilo "svecano i radno". Kako pise Tanjug, a prenosi "Politika", u nedelju su po Srbiji bila slavlja:" logorske vatre , kulturno-umetnicki programi , sportska nadmetanja, otvaranje novih objekata." Tako je u selu Vodicama , kod Smederevske Palanke , odrzano tradicionalno opstenarodno veslje uz bogat kulturno-umetnicki program. Planinarsko drustvo iz pomenute Palanke slavilo je 5O godina organizovanog planinarenja u Srbiji. U Radovanjskom lugu glumci su govorili odlomke iz monodrame" Vozd", a prisutan je bio princ Tomislav Karadjordjevic. U selu Kusatku odrzan je karate turnir."Vidovdan, praznik posvecen svetom knezu Lazaru i svim velikomucenicima izginulim u Boju na Kosovu, jedan od najznacajnijih datuma srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve, obelezen je u crkvama srpske pravoslavne parohije u glavnom gradu Austrije."

Politicari koji se predstavljaju kao srpski nacionalisti i patriote na ovaj Vidovdan imali su preca posla, nego da ohrabruju kosovske Srbe. Lider radikala Vojislav Seselj , kako pise beogradska stampa ,bio je u bolnici cekajuci vest o rodjenju cetvrtog deteta.Vuk Draskovic je Vidovdan proslavio u stranci, posto je to krsna slava SPO. Uvece je bio na svecanosti povodom 8oo. godina Hilandara. Neki politicari su opet objasnjavali kako treba resiti autonomiju Kosova. Predsednik Jugoaslavije nije nista saopstio povodom Vidovdana, a njegova supruga Mira Markovic je razgovarala sa kineskom delegacijom, koja vec nedelju dana boravi u glavnom gradu u poseti JUL-u.

Prave vesti s Kosova i ovog vikenda govore o ratu , koji niko ne priznaje. Takozvana Oslobodilacka vojska Kosova drzi u okruzenju oko dve stotine stanovnika sela Kijevo. Adem Demaci porucuje da je "OVK spremna da problem resi bez prolivanja krvi i da otvori koridor za evakuaciju Srba." Pristinski Medija centar saopstava da da je u nedelju ujutru poginuo policajac Pero Tintor (1971), u napadu Albanaca na policijsku stanicu. Dnevnik “Koha ditore" pise da su" iznad opstine Malisevo, koju kontrolise OVK , vojni helikopteri pucali na civilne ciljeve u selima Bubavec, Mlecane i Luzica. Avioni su dosli iz Peci i pucali nekontrolisano na civilne ciljeve i decu", navodi ovaj list. Novinski izvestaji ukazuju i da je trecina teritorije Kosova potpuno odsecena od sveta. Na skupu u Kran Montani Ricard Holbruk, ambasador SAD u Ujedinjenim nacijama, upozorio je Evropu da se nalazi " samo nekoliko koraka od opsteg rata na Kosovu , ali da jos ima vremena da se to spreci."

A u nedelju je bio Vidovdan , praznik koji je je stvorio mit o Kosovu i paganska vera. Prema predanju ,staroslovenski bog Vid vazio je za svevidece bozanstvo , pa se tako 28. jun tumaci kao praznik koji "otvara oci".Srbima na Kosovu je, izgleda, jos ostalo samo da veruju da u praznicnoj simbolici ima neke istine.

Vesna Vujic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /