utorak, 30. jun 1998.

OPSEZNA VOJNA AKCIJA NA PODRUCJU OBILICA

Policija opkolila Belacevac

Prema ocevicima akcije operacija u kojoj ucestvuju policijske snage i naoruzani srpski civili pocela je juce ujutru blokadom saobracajnice Pristina-Pec. Sporadicni okrsaji pripadnika OVK i policijskih snaga

Pristina, FoNet, Beta-Rojters. - Pristinski Medija centar saopstio je da je policija juce ujutru opkolila grupe naoruzaih Albanaca koje su pre nedelju dana zaposele upravnu zgradu i radionice ugljenokopa "Belacevac". Kako se navodi u saopstenju, deo naoruzanih Albanaca povukao se u sela Ade i Belacevac, 10 kilometara od Pristine odakle su iz automatskog oruzja otvarali vatru na policiju. Medija centar istice, pozivajuci se na opstinske vlasti u Obilicu, da nema povredjenih. Policija je, kako se navodi, dejstvovala suzavcem. Grupa naoruzanih Albanaca, koja se zabarikadirala u zgradama ugljenokopa "Belacevac", oko 14 sati je otvarala vatru na policiju.

Rano juce, jedna grupa naoruzanih Albanaca koja se povukla sa ugljenokopa, napala je kucu porodice Ristic nedaleko od sela Crkvena Vodica. Srbi iz ovog sela su odgovorili na vatru, a povredjenih nema, saopstava Medija centar. Opstinske vlasti u Obilicu potvrdile su da je cilj danasnje akcije da se normalizuje proizvodnja uglja na ugljenokopu "Belacevac" koji snabdeva kosovske elektrane. Pre nedelju dana grupa naoruzanih Albanaca kidnapovala je devet radnika ugljenokopa i zaposela zgrade iz kojih su se radnici povukli, pa je proizvodnja uglja na tom kopu prekinuta. Medija centar javlja da su prosle noci grupe naoruzanih Albanaca u selu Veliki Djurdjevik kod Kline zapalile cetiri srpske kuce, vlasnistvo porodice Dobric. Srbi iz tog sela su, zbog ucestalih napada naoruzanih Albanaca, pre nekoliko dana izbegli u Klinu.

Prema ocevicima akcije, policajci sa pancirnim prslucima, naoruzani automatskim puskama i uz podrsku oklopnih vozila, kod Belacevca su oko 7.30 sati blokirali saobracajnicu Pristina-Pec. Kako prenosi Rojters, tesko naoruzane policijske snage potpomognute naoruzanim srpskim civilima sprecile su novinare oko pola sata kasnije da udju u Belacevac iz pravca Obilica. Novinari su videli lokalne stanovnike kako pesice napustaju tu oblast.

Albanski izvori potvrdjuju borbe

Pristina, FoNet. - Borbe oko ugljenokopa "Belacevac" juce su potvrdili i albanski izvori. Kako javlja AFP, izvori bliski Demokratskom savezu Kosova lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugove izjavili su da je oko Belacevca pocela, kako su rekli "vojna operacija sirokog obima". Isti albanski izvori tvrde da je u selu Slatina, nedaleko od Belacevca, doslo do "masovnog nagomilavanja srpskih snaga". Prema istim izvorima, "vise od 140 vojnih vozila, tenkova, kamiona i buldozera" postavljeno je u subotu na kljucne polozaje oko Slatine, sa kojih se moze "kontrolisati i drzati na nisanu" desetine ciljeva i saobracajnica. AFP podseca da je u Slatini smesten vojni aerodrom Vojske Jugoslavije, kao i da tamo postoji kasarna.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /