utorak, 30. jun 1998.

SINDIKALNI LIDERI TVRDE DA VLADA NEMA RESENJA ZA POKRETANJE PRIVREDE

Lazi beskupuloznog “trijumvirata"

Kojoj to drzavi koja hoce privredni razvoj odgovara da ogroman broj radnika ne radi, a od ono malo njih koji su ostali u fabrikama uzima ogroman novac za izdrzavanje milionske armije radnika na prinudnim odmorima, pitaju se sindikalisti

Ovo je najgora moguca srpska vlada od kad je u nas pluralizma i stranackih vlada. Rec je o julovsko - radikalsko - espesovskoj mesavini koja je pokazala da su sva radikalska obecanja u predizbornoj i izbornoj kampanji bila - laz. Od prvog dana konstituisanja, delovanje ove vlade svelo se na cuvanje ministarskih fotelja, dok se posao koji bi ona trebalo da radi, sveo na otaljavanje bez ikakve zelje da se nesto promeni. Sve sto je ova vlada ucinila, cak je i gore no sto su cinilie i ucinile njene prethodnice, smatra Dragan Milovanovic, predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Sagovornik “Nase Borbe" ogorceno upozorava da je ocigledno da vlada nista nije ucinila na poboljsanju katastrofalne situacije u privredi, o cemu, kako istice, svedoce i ponovo sve brojniji radnicki protesti.

- Radnici opet opominju Vladu Srbije da zele da rade i zarade, a da je ona ta koja im to ne dozvoljava. Lanjski blag pomak, odnosno rast proizvodnje i uposljvanja potpuno je zamro. Zasto vlada novac od prodaje dela PTT nije pustila na trziste da se oplodi i pokaze neki vidan efekat u, recimo, pokretanju dela privrede. Sta znaci to sto su Mirko Marjanovic, premijer, Momir Pavlicevic, predsednik Privredne komore i Tomislav Banovic, predsednik Veca Saveza sindikata Srbije potipisali dopune Opsteg kolktivnog ugovora kojima se omogucuje produzetak vazenja institucije prinudnih odmora? Jasno je da je to samo dokaz da ova vlast nema nameru da bilo sta ucini na pokretanju proizvodnje, vec da radnike zeli da gurne u jos zescu bedu i iz sive u crnu ekonomiju, ocenjuje predsednik ASNS, podsecajuci da je program za revitalizaciju industrije poljpoprivrenih masina koji je otpocela prethodna vlada - stao, “uprkos ogromnim sredstvima koja su u njega ulozena."

Celnik ASNS dodaje i da je dolaskom ove vlade stao i proces privatizacije u nas, dodajuci da ona njoj nije ni interesantna, a da “gospodja Jorgovanka Tabakovic sada nama prica o vaucerizaciji kao da ju je ona otkrila i kao da radnici ne znaju iskustva Rusije i Ceske i sta je na ovom planu predlagao dr Avramovic".

- Ocigledno je da ova vlada zeli stauts kvo, a sto je najgore, kako koja stranka udje u vladu, zaboravi sve sto je obecala, pocinje da radi samo u sopstvenu korist, brzo se snadje u lavirintima korupcije, reketiranja i kao da razmislja da je bolje da bude koji mesec na vlasti,da se za to vreme nakrade, a posle, bas je briga sta ce biti, kaze na kraju Dragan Milovanovic.

Cutanje je odobravanje

Nas pokusaj da na ovu temu porazgovaramo i sa Tomislavom Banovicem, predsenikom Veca Saveza sindikata Srbije, kao i slicni dosadasnji, zavrsio se neuspehom. Banovic, po vec oprobanom receptu, za "Nasu Borbu" nije bio bas voljan da govori, a njegovo cutanje moze se protumaciti i kao odobravanje svega sto je vlada Srbije uradila za ovih 100 dana.

Za Branislava Canka, predsednika Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost" ova vlada nije tu samo 100 dana, vec je u pitanju decenijska vladavina istih ljudi.

- Ona se nije menjala deset godina, a to potvrdjuje cinjenica da sve sto smo zamerali dosadasnjim vladama u Srbiji zameramo i ovoj. I ona radi sve sto i njene prethodnice, a sto revoltira nas sindikat. To sto radi, ona radi jos bezdusnije od prethodnih. Uzmite pitanje Zakona o univerzitetu, kao svedocanstvo da je ovoj vladi prece ko ce vladati univerzitetom, od toga da prekine agoniju privrede. Vaznije im je ko ce biti rektor ili dekani, nego kakvi su uslovi za rad porfesora i kakav je standard studiranja, istice Canak.

I predsednika UGS “Nezavisnost" smatra da su pomenute izmene Opsteg kolektivnog ugovora, dokaz da vlada nema resenja za pokretanje privrede i vracanje radnika u proizvodnju.

- Kojoj to jos drzavi koja hoce privredni razvoj odgovara da ogroman broj ranika ne radi, a da od ono malo njih koji su ostali u fabrikama uzima ogroman novac za izdrzavanje milionske armije radnika na prinudnim odmorima? Ako je tacno da je vrednost penzionog fonda jednaka nacionalnom proizvodu, sta jos reci o ovoj vladi, sem sto bi je trebalo pitati da li je svesna da je zajedno sa ovom drzavom - bankrot, veli predednik Canak.

Ogorceno reaguje i Dragoljub Stosic, predsednik Unije slobodnih sindikata Jugoslavije koji upozorava da “oni cija su ocekivanja od ove vlade bila samo crne slutnje mogu samo da vide da su se one ostvarile, da su i crnje no sto su oni mislili da ce biti."

- Ne bi trebalo ni razgovarati o vladinim izrecenim namerama o oporavku pirvrede, jer u toku ovih sto dana ona se pokazala u pravom svetlu. Pored toga sto je jos zesce krenula na nezavisne medije i univertitet, pokazala je da nema nameru nista da ucini za radnike. Zato u USSJ smatramo da bez svestranih reformi u zemlji nece biti moguc razgovor o proizvodnji, platama i stanadardu. Unija slobodnih sindikata Jugoslavije se zalaze za rad i zivot od rada, sto je moguce jedino ukoliko ova zemlja vrati poverenje medjunarodne zajednice. To sa ovom vladom i ljudima od kojih sve zavisi, nazalost, nece biti moguce. Oni ne razlikuju patrotizam od idiotizma i ubedjeni su da radnike na kraju meseca mogu upitati kucama sa nekim “patriotskim" idejama i pozivima, umesto sa platama, istice Stosic dodajuci da ce se USSJ anngazovatai za promenu rezima “jer je to jedina garancija da se zastite interesi radnika."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /