utorak, 30. jun 1998.

OSMINA FINALA: JUGOSLAVIJA-HOLANDIJA 1:2 (0:1)

Bez pluca i pre produzetka

Tuluz. - Stadion: “Munisipal". Gledalaca: 37.000 Sudija: Garsija Aranda (Spanija) 7. Strelci: Bergkamp u 38. i Davids u 90. za Holandiju, Komljenovic u 47. za Jugoslaviju. Zuti kartoni: Stojkovic, Mirkovic, Djorovic (Jugoslavija).

JUGOSLAVIJA: Kralj 6, Djorovic 6, Mihajlovic 7 ( Saveljic)-, Mirkovic 7, Komljenovic 6, Petrovic 6, Jokanovic 7, Jugovic 8, Stojkovic 6 (Savicevic-), Brnovic 6, Mijatovic 7.

HOLANDIJA: Van der Sar 7, Rajziger 6, Stam 7, F. de Bur 7, Numan 7, R. de Bur 6, Davids 7, Sedorf 8, Overmars 8, Bergkamp 7, Koku 7.

Predrag Mijatovic promasuje penal
FOTO: Rojters

Kraj, nema vise. Jugoslovenski fudbaleri otkazali su boravak u Francuskoj posle cetiri odigrana meca od mogucih sedam. Otkaz je “plavima" sinoc urucila Holandija - 2:1 (1:0) - posle bolje igre u vecem delu utakmice. Zeleli smo vise, dobili tacno onoliko koliko zasluzujemo i trenutno vredimo. Da li je moglo bolje, ostaje za neku kasniju analizu. Cinjenica je da je Jugoslavija medju 16 najboljih selekcija na svetu ali, ruku na srce, to se i moglo ocekivati, s obzirom na rivale koje smo imali u prvom krugu. Nesreca je sto smo se potom odmah namerili na jednu od najjacih ekipa na turniru, sto moze da bude uteha, mada ne i dovoljno velika i za vecinu nas prihvatljiva. Osecanja su podeljena, preovladjuju ona razocaravajuca. Ali to je tako, bolji ili srecniji idu dalje, ovi drugi cekace novu priliku.

Moglo bi se reci da je rezultat ipak realan odraz onog sto smo sinoc videli. Holandjani su vise pokazali, bili opasniji i preduzimljiviji. Mozda bi Mijatovicev pogodak s bele tacke sve preokrenuo na nasu stranu, ali to sada vise niko ne zna. Ostaje opor ukus u ustima i vecita dilema: da li se moglo bolje?

Komljenovic posle pogodka

Na tribinama je bilo tolilko narandzaste boje kao da se utakmica igrala u Holandiji. Nas protivnik je u ovom mecu odredjen za domacina i tako se zaista sinoc i osecao. Iako u mnogo manjem broju, nasi navijaci su se ipak hrabro borili u tom grotlu.

Dugo najavljivanog Savicevica nije bilo u prvih jedanaest. Santrac se opredelio za oprezniju varijantu, sa samo jednim isturenim igracem - Mijatovicem. Komentari nasih izvestaca kretali su se od “ovo nije dobro", do “zna valjda selektor sta radi". Kasnije se pokazalo da je to ono prvo. Bio je u pitanju strah, opreznost, ili dobro pripremljena taktika koju mi ipak nismo mogli da primetimo. I Gus Hidink je promesao karte uvodeci prvi put na ovom sampionatu Sidorfa, Mijatovicevog saigraca iz madridskog Reala. Jugoslovenski fudbaleri istrcali su na teren u novim, belo-teget dresovima, na radost ili... Pocetak oprezan, s jednim “upadom" protivnika u nas sesnaesterac (Koku u 3. minutu). Sve se uglavnom odvija dvadesetak metara s jedne i druge strane centra. Ulog je veliki, niko se ne zalece. Za neutralne posmatrace ne previse atraktivna igra, za nas najvaznija utakmica u poslednjih osam godina. Sredinom prvog poluvremena Holandija pocinje da sve vise pritiska, Kralj sve cesce intervenise. Njegovi saigraci ne uspevaju da duze zadrze loptu u nogama. U 29. minutu nas golman odlicno reaguje na Sedorfov udarac. Usamljeni Mijatovic “dosadjuje se" okruzen svojim pratiocima. Vec tada nije nam jasno na koji ce nacin jugoslovenski reprezentativci doci u priliku da ugroze besposlenog Van der Sara. Za to vreme Holandjani pucaju odakle stignu, a najbolje je to uradio Denis Bergkamp u 37. minutu - 0:1. Ovaj pogodak nikoga nije previse iznenadio jer je dosao kao logicna posledica onoga sto se moglo videti na terenu. Mihajlovic ubrzo pokusava da se revansira iz slobodnog udarca, primoravajuci holandskog golmana da prvi put reaguje.

Ne moze da veruje:
Ivica Kralj posle drugog gola

Od one igre protiv Nemaca, videlo se, nema nista. Jesu li to “narandzasti" bolji od njih, ili smo mi slabiji nego u Lensu? Bice da je ovo drugo. Nije Jugoslavija u ovom delu imala ni zelje ni mogucnosti da ucini vise. Nista nije obecavalo da ce u nastavku biti bolje.

Santrac u drugom delu izvodi isti sastav, ali za cudjenje nema vremena jer Komljenovic u 48. minutu poravnava rezultat - 1:1. Prethodno je Stojkovic iskosa s leve strane tacno centrirao. Jos se huk s tribina, gde se nalaze jugoslovenski navijaci, nije stisao a sudija Aranda prekrsaj Stama nad Jugovicem sankcionise jedanaestercem. Najbolju priliku propusta Mijatovic - lopta pogadja precku i u nepovrat odlazi sansa koja je, videlo se kasnije, odredila sudbinu “plavih".

Savicevic ipak ulazi umesto nervoznog Stojkovica, hoce li tas pretegnuti na nasu stranu? Nade su nam porasle, mozda jos vise kada je Koku propustio idealnu poziciju u kojoj se nasao. Medjutim, protivnik ponovo sve zesce navaljuje vracajuci onu pricu iz prvog poluvremena. Ne verujemo da su nasi zeleli da docekaju produzetke jer ni u regularnom delu nisu mogli da pariraju Holandjanima u trcanju. Da zlo bude vece, Mihajlovic je u 77. minutu zbog povrede napustio teren i ponovo se radja strepnja koja je ne samo sada, na ovom sampionatu znala da nas prati.

Pet minuta pre kraja meca Savicevic sebicno odlucuje da sutira iako je Mijatovic bio u povoljnijoj poziciji. Steta, izgledalo je da je tada moglo sve da bude reseno. Resili su Holandjani u poslednjim trenucima, tacnije u “ekstra-tajmu". Egzekutor je bio Davids - 1:2. A mogao je to da bude i Overmars koji je pre toga tri puta zapretio Kralju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /