utorak, 30. jun 1998.

Saopstenje Sekretarijata Tribunala o smrti Dokmanovica

Slavko Dokmanovic izvrsio samoubistvo

Senka na sluzbu bezbednosti Tribunala:
Slavko Dokmanovic pred sudom 19. janaura
FOTO: FoNet/AP

Hag, Beta. - Sekretarijat Haskog tribunala saopstio je juce da je nakon smrti optuzenog Slavka Dokmanovica zatrazio od holandskih vlasti da sprovedu zvanicnu istragu u skladu sa propisima zemlje domacina. U saopstenju sekretarijata Haskog tribunala navodi se da je iza ponoci 29. juna 1998. godine strazar u pritvorskoj jedinici UN u Sheveningenu nasao telo Slavka Dokmanavica kako visi na vratima celije. Odmah je pozvan pritvorski lekar koji nije mogao da povrati Dokmanovica. Pozvan je holandski kardiolog koji je utvrdio smrt. Telo Slavka Dokmanovica prebaceno je u mrtvacnicu obliznje bolnice, a njegova porodica i branioci obavesteni su o smrti. Dokmanovica je u nedelju uvece posetio lekar pritvorske jedinice. Po njegovom savetu je u Dokmanovicevoj celiji ostavljeno upaljeno svetlo i uvedeni su obilasci svakih 30 minuta. Poslednji obilazak bio je u 11.30, a prilikom oblilaska u ponoc strazar je u celiji nasao Dokmanovicevo telo.

Dokmanovic je umro uoci izricanja presude koja je trebalo da bude saopstena 7. jula. Njega su 27. juna 1997. godine u Vukovaru uhapsili pripadnici prelazne uprave UN (UNTAES) i on je istoga dana prebacen u pritvor u Hagu. On je 4. jula pred sudom odbacio sve navode optuznice kojom je okrivljen za zlocine protiv covecnosti, krsenje zakona i obicaja rata i teske povrede zenevskih konvencija zbog ucesca u masovnoj egzekuciji 200 lica nesrpske nacionalnosti koja su nasilno izvedena iz vukovarske bolnice u novembru 1991. godine. Sudjenje Slavku Dokmanovicu pocelo je 19. januara i zavrseno je proslog cetvrtka, 25. juna. Odrzano je ukupno 35 pretresa, a sudsko vece je saslusalo 85 svedoka (43 je predlozio tuzilac, a 42 odbrana). Presuda je trebalo da bude objavljena za dve sedmice.

Smrcu Dokmanovica slucaj se zatvara i presuda nece biti doneta, izjavio je Kristijan Sartije, predstavnik Tribunala. To je prvo samoubistvo u dobro cuvanoj pritvorskoj jedinici UN u Sheveningenu, u kojoj sudjenje ceka jos 27 optuzenih za ratne zlocine u sukobima na tlu prethodne Jugoslavije.

Bez poruke

Dokmanovic u celiji nije ostavio nikakvu poruku, rekao je predstavnik Tribunala Kristijan Sartije. On je potvrdio da je Dokmanovic uzimao jaka sredstva za smirenje zbog hronicne teske depresije, od koje je patio i pre dolaska u Hag, zbog cega je bio pod stalnom lekarskom kontrolom. Sartije je izjavio da je Dokmanovicev advokat Toma Fila preksinoc u telefonskom razgovoru zatrazio da se Dokmanovicu “poveca doza sredstava za smirenje". Dokmanovic, koji se zalio da se veoma lose oseca, je odlukom zatvorskog lekara, koji ga je pregledao, stavljen pod intenzivnu kontrolu i svakih pola sata ga je obilazio zatvorski cuvar. Dokmanovic je imao “oba lekarska dosijea, fizicki i psihijatrijski" pre nego sto je dosao u pritvor UN u haskom predgradju Sheveningen 27. juna prosle godine, rekao je Sartije. On je rekao da se ocekivao dolazak “jugoslovenskog psihijatra, doktorke Petrovic", koja je i pre hapsenja lecila Dokmanovica.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /