utorak, 30. jun 1998.

AZEM VLASI NA TRIBINI U ZAGREBU

Na Kosovu sve pocelo pa ce tu i zavrsiti

Zagreb, FoNet. - Nekadasnji kosovski politcki lider Azem Vlasi izjavio je u Zagrebu da su svi Albanci odlucni da ostvare samostalnost Kosova iako ne i ujedinjenje sa Albanijom, “bar ne za sada".

Na tribini, koju je proteklog vikenda organizovala hrvatska opozicija, Vlasi je rekao da je “na Kosovu sve pocelo, pa ce tu i zavrsiti". Vlasi, koji prema sopstvenim recima nije politicki angaziran na Kosovu, ocenio je takodje da je sadadsnji sukob u toj srpskoj pokrajini samo dio procesa raspada Jugoslavije.

Na tribini su mnogo radikalniji bili predstavnici Albanaca i Hrvatske, koji nisu sakrivali svoje nezadovoljstvo slabom podrskom Zagreba kosovskim Albancima. Predsjednik udruzenja Albanaca u Hrvatskog Ton Berisa ocijenio je da je “miroljubiva politika Rugove istrosena, te da je na redu “vojno rjesenje za koje su se ljudi Kosova dugo vrijeme pripremali".

Zvanicni Zagreb, inace, vrlo pazljivo izbjegava bilo kakvu povezanost sa dogadjajima na Kosovu. Opozicija je vec optuzila vladu da suti o teroru na Kosovu i da zbog pragmatickih razloga tretira Kosovo kao unutarsnje pitanje Jugoslavije. Na to je u parlamentu ministar vanjskih poslova Mato Granic odgovorio da Hrvatska ne suti vec da podrzava stavove Kontakt grupe i NATO.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /