subota - nedelja, 2-3. maj 1997.

TV PROSLAVA

Otpor polnim pritiscima

Dan SRJ proslavio sam uz tradicionalno patriotski film na TV Palmi u dva posle ponoci: uverio sam se, najzad, da ima i uzbudljivijih nacina da proslavim dolazak Nepravednih & Nezasluzenih Sankcija koje nam ne ginu za prvomajske praznike. Ali, who cares?"

“Pored dobrog programa,
treba i sreca da nas prati"

Slobodan Milosevic

Odmah mi je bilo sumnjivo kad sam video da su Milorada Komrakova dugo i uporno sminkali za nedeljni TV “Dnevnik": iskustvo iz rata u kojem, boga mi, Srbija ni u ludilu nije ucestvovala govorilo mi je da se K’mrak glanca i doteruje samo uoci Vaznih Granatiranja Bojevom Municijom U Obliku 24 Plutona Proterana Kroz Haubicu Od 120 mm - sto je, samo posredno, moglo da me upozori da nesto nije u redu i da je neka teska drzavna zajebancija u pitanju. Naivan kakav jesam, naduvan makedonskim belim, u mislima na intenzivnoj e- mail nezi, propustio sam da svesno registrujem dugosvirajuci prilog Sonje Djuric o Radjanju Savezne Republike Jugoslavije (RSRJ), hvatajuci samo otpatke patriotske retro-reportaze o 27. aprilu 1992. kad je, uz prisustvo Branka Kostica zvanog Kockica, Borisava Jovica zvanog Crni, Aleksandra Bakocevica zvanog Bakonja Fra Brne, Momira Bulatovica zvanog Milo i Patrijarha Pavla zvanog Pajcin (Ksenija) - konacno, nakon toliko vekova formirana (albanski: osnovana, registrovana, stvorena da traje, bildovana, utemeljena, kontinuirano nastavljena, izazovno atraktivna, osecajna, tolerantna, uvek spremna za razgovore i prijeme) drzava SRJ (Socijalisticka Radikalna Jugoslavija).

Sonja Dj, u poetskom raspolozenju, bila je odusevljena sto moze da nam snimcima pokaze kako je radjanju SRJ prisustvovalo “cak 50 predstavnika stranih drzava" (Severni Jemen, Istocna Moldavija, Laponija, Severna Koreja, Kuba, Iran, Svazilend & Togo & Rajko Petrov Nogo, Istocni Avganistan, Formoza, UAR, Istocna Nemacka, pokojni SSSR, Slezija, Skotska, donji deo Velsa, predstavnici delova Albanije naseljenih srpskim stanovnistvom, Grcka Makedonija, Korzika, protestantska vlada u egzilu Severne Irske, katolicka vlada u progonstvu Severne Irske, baptisticki kabinet Severne Irske u bekstvu, katalonska ekipa u tranzitu za Hag, Republika Srpska Krajina, Srpska Republika “Goran Hadzic" iz srpske istocne Slavonije, delegati Kurda iz Turske, delegati Kurda iz Arizone, delegati Kurda iz Varazdina, potom Katalonija, Cejlon zvani Sri Lanka, slobodarski Zimbvabve...). Ista drugarica nam je u ciglo sest minuta objasnila Sve: i kako su nas Amerikanci godinama mrzeli, i kako su nas Nemci decenijama mucili, i kako su nam Haicani podmetnuli Jezdu, a Hrvati Dafinu, i kako smo nehotice, a ispravno glasali za dr Vojislava Seselja, kako sad hoce da nam uzmu Kosovo jer su tamo predstavnici Medjunarodne AIDS Zajednice otkrili neslucene rezerve kondoma, a zna se - Gde Je Kondom, Tamo Je Srbija!

Nista ne shvatajuci, operisan od “Politike" koju, fuck it, nisam kupio, jer nedeljem kosta hadzianticevskih sest dinara - ugodno zavaljen u litarsku flasu prelivenom mineralnom vodom, gdju Djuric posmatrao sam kao prirodnu nepogodu usred TV “Dnevnika”; ni na pocetak pameti nije mi padalo da je Nedelja samo uvod u Ponedeljak, da ce Praznik SRJ postati “simbol otpora pritiscima na nasu zemlju” (neumoljiva “Politika Ekspres”) i da ce se “simbol otpora” poviti pod pritiscima alkohola i klope na Svecanom Prijemu kod Slobodana Milosevica & Njegove Verne Ljube. U uzbudljivom sportskom RTS izvestaju sa travnatog tepiha Palate Federacije, videli smo Saveznog Fudbalskog Kapitena (SFK) u elegantnom crnom odelu kako se rukuje sa igracima iz Prve i Druge fudbalske lige: predstavnik FK “Ravnogorac” Vuk Draskovic duboko se naklonio svom sportskom uzoru i obecao ce da u trenucima kad je srpstvo ugrozeno igrati duboko defanzivno, u ulozi “cistaca”. Supruga SFK, drugarica Mira, u crnom dresu, obecala je drugu Draskovicu pomoc s krilnih pozicija, kako bi se Oni Koji Nisu Pozvani Na Prijem upecali u ofsajd zamku. Predstavnik FK “Crveni radikal” dr Voja Seselj, u dresu s potpredsednickim brojem 2, zahvalio se Saveznom Kapitenu na sjajnim golmanskim odbranama i hitrim kosovskim protivnapadima; narocito je dirljivo bilo gledati kako Vojvoda, fudbalski nezno, pozdravlja SFK-suprugu Miru, kako se posmatraju sekund duze nego sto je protokolom predvidjeno, kako radikalski pogled iz slobodnog udarca trese julovsku mrezu... a sve u prisustvu hendikepiranog supruga koji nista nije primecivao. A i kako bi kad je pred Slobodana stigao Milan Milutinovic u sakou i pantalonama iz osnovne skole; izvori bliski modnim trendovima iz cetrdesetih godina tvrde da je Milan obukao odelo za pionire do 11 godina: dugmici su pretili da katapultiraju, kravata je iskocila i pretila da krene u solo dribling ka golu, stomak je javno isticao zahtev za secesijom, podvaljak se vec odvojio i postao nezavistan - ukratko, Milan Milutinovic kandidovao se za robusnog centarfora (a la Gert Miler), spremnog da kosovske treceligase napuni do vrha, sto kravatom, sto sakoom, sto kopackom.

U onakvom drzavnom raspolozenju, cini mi se da sam ugledao glavnog urednika Mileta Kordica “Politike ekspres” kako salje rukoljub Saveznom Predsedniku, mozda mi se ucinilo da je Mile pokusao da poljubi drugaricu Miru, ali su ga u toj nameri sprecili Organi Bezbednosti, super je bilo kad je Radoje Kontic lobanjom dodirnuo tepih ispred Slobodana, u vinjak-ekstazi zbog cinjenice da nigde na vidiku nema Mila Djukanovica, mnogo me je uzbudio prizor rukopolozenja Momira Bulatovica koji je iz zablje/zabljacke perspektive zahvalio Saveznom Selektoru sto nije u ekipu pozvao onog bangavog Djukanovica, mora da je na prijemu bio i Zoran Lilic, ali ga “Politika”, jebi ga, nije fotografisala, ali zato jeste Mirka Marjanovica koji je u zitnoj groznici Kapitenu cestitao Srecan 29. novembar, Dan Republike. Posle sam, u tri nocu, na Radio-Beogradu obavesten da je nekoliko sati ranije u Palati Federacije odrzana orgija kojoj su prisustvovali “istaknuti polni borci Narodnoslobodilackog rata & Patriotskog saveza Jugoslavije, direktori Jednog Broja Najmanjih Preduzeca, kao i naucnih, kulturnih, nekulturnih, zdravstvenih, bolesnih i pseudoinformativnih kuca, rukovodioci Nezavisnog sindikata pri Kabinetu Predsednika Slobodana Milosevica, staresine JNA i JA, predstavnici protestantskih verskih zajednica i druge, a bogami i trece licnosti iz javnog, tajnog, politickog, erotskog i drustvenog zivota.

Konacno, Dan SRJ proslavio sam uz tradicionalno patriotski film na TV Palmi u dva posle ponoci: uverio sam se, najzad, da ima i uzbudljivijih nacina da proslavim dolazak Nepravednih & Nezasluzenih Sankcija koje nam ne ginu za prvomajske praznike.Ali, who cares? Dok je nama prijema, fudbala, Kontica, Milutinoviceg kaputica... noboddz can fuck with us! O cemu najbolje svedoci naslovna strana “Politike Ekspres” koja nas 24 casa posle Svecanosti obavestava o senzaciji: “Jedan dinar i danas vredi jednu marku!”. Spekulacije o DEM erekciji mozete bez cenzure slati na e-mail:

xz@opennet.org. Lukovic vas nece devalvirati!

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /