ponedeljak 4. maj 1998.

NAPETOST NA KOSOVU RASTE

Albanija gonila snage na granici

Rugova: Vise smo ocekivali od Kontakt grupe. Drobnjak: Kontakt grupa pruza podrsku separatistima i teroristima

Nove izbeglice: Albanac Rifat Suakaj (53)
iz sela Stupelj vodi 11 dece preko planina
posle napada srpskih snaga
FOTO: Rojters

U selu Vojnik u opstini Srbica, kako je saopstio Kosovski informativni centar ubijeno je 1. maja tri clana porodice Gasi - Aslan (26), Merita (23) i Rabe (34) i ranjeno tri - Zahida (60), Florija (22) i Zecir (42) "od granata srpskih snaga". Dan ranije, prema informacijama MUP-a Srbije poginuo je policajac Sasa Jovanovic "u napadu na pripadnike MUP-a na putu Suva Reka - Stimlje".

Braca Igor, Slobodan i Vladan Mikic iz Kline "koje je naoruzana grupa Albanaca kidnapovala 26. aprila", kako je javio pristinski Media centar" oslobodjeni su u cetvrtak uvece. Informativna sluzba Komande Trece armije VJ saopstila je da je 2. i 3. maja "naoruzana teroristicka grupa iz Albanije presla u SRJ i otvorila vatru na obezbedjenje VJ" i da tom prilikom niko od vojnika nije povredjen.

Albanski premijer Fatos Nano predlozio je mobilizaciju mladih regruta, a na granici sa SRJ rasporedjene su elitne jedinice albanske vojske. Nadzor na granici Albanije sa SRJ pojacili su i posmatraci OEBS. Vilijam Koen, americki sekretar odbrane i Alen Risar, francuski ministar odbrane postigli su dogovor da se nastave pritisci na Beograd kako bi Kosovo dobilo vecu autonomiju, ali su odbcili zahtev Tirane da NATO razmesti svoje trupe duz albansko - jugoslovenske granice.

Ibrahim Rugova izjavio je da su Albanci vise ocekivali od Kontakt grupe, ali ce mere ipak, biti efikasne i "imace znacajan efekat na stabilnost situacije na Kosovu. Prema ocenama Boska Drobnjaka, odluka Kontakt grupe "se ne moze se drugacije tumaciti nego kao podrska separtistima i pospesivanje terorizma na Kosovu i Metohiji".

Crnogorsko rukovodstvo ce, kako je najavio Predrag Drecun, potpredsednik Vlade Crne Gore, zatraziti od jugoslovenskog premijera Radoja Kontica da pokrene sa "mrtve tacke" pitanje resavanja kosovskog problema. Drecun je rekao da ce Crna Gora istrajati u tom zahtevu i da to nece biti samo javni vec "i pritisci u formalnim i neformalnim razgovorima u cetiri oka".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /