ponedeljak 4. maj 1998.

DRAGAN RADULOVIC, PREDSEDSEDNIK VECA SSSJ, O NOVIM SANKCIJAMA

Jos jedan iskorak iz sveta

Najnovije sanakcije znace nastavak naseg udaljavanja od svijeta. Njihovim uvodjenjem odlazu se i dugo ocekivane reforme smanjuje se mogucnost za efikasnije rijesavanje socijalnih problema, prokomentarisao je odluku Kontakt grupe o jos jednom uvodjenju sankcija SRJ Dragan Radulovic, predsednik Veca Saveza samostalnih sindikata Jugoslavije.

Uz naglasak da se savezna sindikalna centrala, od prvog dana uvodjenja prethodnih sankcija, zalagala za otvaranje SRJ za ekonomsku saradnju sa svetom, vodjenje ukupne politike povratka u svetske ekonomske tokove, skidanje spoljnog zida sankcija, integraciju u medjunarodne institucije i pristup svetskom kapitalu, kao i korenite reforme u kljucnim segmentima ekonomskog i socijalnog zivota, Radulovic za “Nasu Borbu" kaze:

- Radnicka organizacija osudjuje sankcije jer, prvenstveno, pogadjaju zaposlene, cio narod, a ne one koji zive od politike, za razliku od radnika i naroda koji ce ispastati.

Na pitanje da li su ove sankcije po radnike opasnije i teze od prethodnih koje su “docekali" sa vise rezervi novca i zalihama najosnovnijih artikala, Radulovic je odgovorio:

- Nijedna zemlja, tacnije nijedna ekonomija, ne moze biti “spremna" i “docekivati" sankcije. “Spremnost" na njih, bila bi samo posljedica nerazumne politike i njen poraz, na kraju. Takva politika i prizivanje sankcija, kao i one same, znace konflikt, a VSSSJ i oni koji hoce da zive od rada su za komprimis i rijesenja do kojih se moze doci samo zajedno sa svijetom. Zbog dugotrajne isrpljenosti privrede i nerada, mogucnosti da se ona izvuce manje su sad no prije par godina. Teze je i na ekonomskom i na scoijalnom planu jer, trenutno, zarade ne mogu da obezbijede ni polovinu najosnovnijih artikala za mjesecno prezivljavanje jedne porodice, a uvecan je i borj nezaposlenih.

G. Dj.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /