ponedeljak 4. maj 1998.

JUG ZA ZIVOT DUG

Jug za zivot dug

Vojkan Ristic

Dva “razroka politicka oka" SPS i JUL na jugu Srbije dobili su i “trece oko" - Seseljevu radikalnu stranku. Politicko pragmaticni “lek" stigao je i u dvoriste juznjackog “kantona Svajcarske" Dragomira Tomica. Privredno gledano, sada bi po logici politickih stvari, i radikali trebalo da otvore svoju fabriku vode, posle Tomiceve “Rose", bujanovacke “Hebe" i mineralnog holdinga “Vrelo", koje se pije plod sloganom “jug za zivot dug".

“Svajcarska je u Svajcarskoj" - izjavio je ne tako davno u lokalnom listu “Novine Vranjske" dr Vojislav Seselj, iznoseci niz primedbi na rad “Simpa" i kritikujuci svog najnovijeg kolegu po funkciji Dragomira Tomica. Sada su jedan pored drugog. Tomic o Seselju nije progovorio do sada ni rec. Da li mu je mozda precutno opremio kucu u Batajnici?

Razroko politicko delovanje na relaciji izmedju dvojca SPS i JUL, na stetu ovog potonjeg politickog pokreta, a u korist jos uvek neprikosnovenog politickog i sve manje ekonomskog autoriteta olicenog u liku potpredsednika Tomica i samo njega, sada dobija konkurenciju bez ozbiljne kontrole bar na ovom podrucju. Ovo je optimisticka teza iza koje sledi pesimizam koji se mehanicki vezuje za pragmatizam svojstven onome koji je do juce pretio da ce “klati zardjalim kasikama".

Tako treba ocekivati da ce u “Svajcarskoj na jugu" sve biti i dalje vrlo stabilno. Za to treba samo tapacirati vojvodu i objasniti mu da ce On u “inostranstvo" od Grdelice do Ristovca moci da dolazi sa “politickom vizom" Dragomira Tomica bez problema. Za nju je Seselju potrebno samo da pruzi ruku takodje pragmaticnom cicici iz Zbevca. Znajuci da je potpredsednik Tomic uspeo da se nametne Leonidu Breznjevu, Ivanu Stambolicu, Albertu Huantoreni, Sergeju Gorbacovu, Mirjani Markovic i njenom suprugu, kao i tucetu stranih finansijskih mesetara, pa cak i plivackom maratoncu Veljku Rogosicu, sta je tu onda sporno sa novokomponovanim potpredsednikom srbijanske vlade dr Vojislavom Seseljem.

Komplikacije u tom dilu su moguce. One ce biti refleksija onoga sto se moze desiti na nivou Marjanoviceve vlade nacionalnog jedinstva. Sa time vec u startu pakta (SPS-SRS) na jugu Srbije, a zarad ocuvanja svoga lika i dela mora da obrati paznju potpredsednicki stariji i iskusniji kolega Tomic. U protivnom njegov autoritet do koga mu je i te kako stalo moze da pukne, poput tanjira od ceskog porcelana, kada se tresne o pod. Pritom, Tomic zna da bi vojvoda, van kontrole, to mogao da uradi mnogo zesce od svih dosadasnjih njegovih, neistomisljenika i politickih protivnika u okviru porodicne manufakture Milosevic - Markovic, na “njegovom" jugu.

Za radikale u politickom smislu jug Srbije moze da bude “malo preduzece" koje im daje, ako budu poslusni, velike sanse da ostvare svoj mir od svih svojih kompleksa, ukljucujuci tu i obrazovanje, biznis i politicki opstanak...

Dalekosezno njih (radikala) bez Tomica na jugu nece biti. Zato, oni iz SRS-a, sada moraju da saradjuju i prema njemu svaki potez dobrano vagaju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /