ponedeljak 4. maj 1998.

REDSEDNIK JEVREJSKE ORGANIZACIJE “B’NAI B’RIT" TOMI BER O SLUCAJU SAKIC

Objektivno sudjenje u interesu Hrvatske"

<> Sudjenje Sakicu prilika je za RH da pokaze da je raskinula sa neprihvatljivom prosloscu, kaze Ber

Dragan Bisenic

Predsednik najsire i najuticajnije jevrejske organizacije B’ nai B’ rit, advokat iz Virdzinije Tomi Ber, jedan je od najvaznijih inicijatora pokretanja “slucaja Sakic" u svetskoj javnosti. On je, takodje, prvi covek koji je javnost obavestio o argentinskoj odluci da se Erihu Pribkeu uskrati boravak u zemlji. “Argentinski predsednik mi je to saopstio dok smo razgovarali o drugoj temi. Upitao sam ga da li to mogu da obznanim i on se slozio, kaze Ber. Sto se Sakica tice sudjenje ovom komandantu ustaskog logora Jasenovac, prilika je da do izrazaja dodje demokratska Hrvatska, objasnjava sagovornik “Nase Borbe" u telefonskom razgovoru. Inace, Tomi Ber je o tom slucaju razgovarao s predsednikom Hrvatske jula 1995.

- Predsednik Tudjman je obecao da ce se pitanjem ratnih zlocina baviti nakon sukoba u Bosni. Po okoncanju rata u BiH pokusao sam da pokrenem to pitanje s hrvatskom vladom, ali ona nije pokazala apsolutno nikakav interes. Pre otprilike mesec dana, dok sam boravio u Argentini na televiziji je prikazana storija o Dinku Sakicu iz koje se videlo da se on skriva u toj zemlji vec 50 godina. Pozvao sam vladu Argentine da ga uhapsi i izruci. U to vreme, naravno, niko jos nije podneo zahtev za ekstradiciju. Sledeceg dana, argentinski predsednik Menem, zatrazio je od ministra pravde Okampa da angazuje Federalni sud. Vec sutradan, Federalni sud zatrazio je Sakicevo hapsenje, objasnjava Ber i nastavlja:

- U Vasingtonu sam se potom sreo sa hrvatskim ambasadorom koji je upravo razgovarao s hrvatskim predsednikom Tudjmanom. Ambasador Zuzul preneo je poruku hrvatskog predsednika da je odobrio zahtev za ekstradicijom. Insistirao sam da kada Sakic bude uhapsen i izrucen i da sud bude potpuno otvoren za medjunarodnu javnost kao i da se osigura bezbednost svedoka. Slozili smo se o svemu, a predsednik Tudjman me je posebno pozvao da budem medjunarodni posmatrac u radu suda. Svi smo bili saglasni da je to prilika za Hrvatsku da pokaze da je prekinuta veza s neprihvatljivom prosloscu. To bi bilo i u najboljem interesu za odnose Hrvatske i Izraela i SAD, kako sam sugerisao.

Kakav je Vas utisak o pristupu koji ima hrvatski predsednik?

- Moj sadasnji utisak je da je Hrvatska ozbiljna u nameri da sudi Sakicu zato sto je to u najboljem hrvatskom interesu. To je i sjajna prilika da se RH odredi prema vlastitoj proslosti i da normalizuje odnose sa Izraelom i SAD. Predsednik Tudjman nije uvek pokazivao da se odvojio od desnog krila hrvatske politicke scene koje bi zelelo da rehabilituje ustase. Sad kaze da to zeli da pokaze kako bi Hrvatska bila postovana drzava, postala clanica NATO-a i Evropske unije.

Da li ste culi da je SR Jugoslavija takodje trazila Sakicevu ekstradiciju? Kakvi su izgledi za to?

- O tom slucaju odlucivace sudovi. Voleli bismo, medjutim, da imamo pristup dokumentima iz beogradskih arhiva koji se ticu ovog pitanja. To bi umnogome olaksalo i nama i Argentini da se povuku pravi potezi, zakljucuje Tomi Ber.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /