ponedeljak 4. maj 1998.

REAGOVANJA NA ODLUKU KONTAKT GRUPE O SANKCIJAMA

Izbor izmedju "stapa" i "sargarepe"

Dok vladajuce stranke ponavljaju da je kazna neopravdana, iz sveta stizu uveravanja da Beograd, posle ustupaka, ceka nagrada.

Na sankcije cemo misliti sutra:
Bezbrizno kolo na Adi Ciganliji

I ovoga puta, kao sto je bio slucaj i sa prethodnim sankcijama koje su Jugoslaviji uvedene 30. maja 1992. godine, svet je u najvecoj meri jedinstven u oceni da SRJ, tacnije Srbiji, treba ponuditi "stap" i "sargarepu". Sta cemo od toga izabrati zavisi od saveznog predsednika Slobodana Milosevica.

Generalni sekretar NATO Havijar Solana istakao je da "Atlanski savez podrzava odluke Kontakt grupe i da je spreman da u okviru svojih kapaciteta sprovede sve mere koje ce doneti ta grupa". Stejt department istice da je sada na potezu predsednik SRJ Milosevic koji moze da bira izmedju dva puta - jedan vodi u nepoznato s negativnim posledicama po njega, njegov narod i citav region, a drugi vodi u medjunarodnu integraciju Srbije i Jugoslavije. Portparol OEBS Melisa Fleming izjavila je da se sada ceka odgovor Beograda i da bi bila dobra vest kada bi SRJ prihvatila misiju Felipea Gonsalesa.

Domaca javnost je, kao i u svim drugim prilikama i ovoga puta podeljena. Tako Savezna vlada u svom saopstenju ocenjuje da "sustina stavova Kontakt grupe oznacava kontinuitet politickih pritisaka, mesanja u unutrasnje poslove Srbije i SRJ i ohrabrivanje separatizma i terorizma na Kosovu i Metohiji". Slican je stav i SPS koji tvrdi da odluke pretstavljaju " jos jedan izraz zlocinackog odnosa prema Srbiji i Jugoslaviji i jednostrane podrske separatizmu i terorizmu na Kosovu". SRS ocenjuje da uvodjenje kaznenih mera pretstavlja pravno i politicko nasilje velikih sila koje su tim cinom dokazale da su sila i moc jaci od pravde i zakona.

Crnogorski premijer Filip Vujanovic izjavio je da ocekuje da ce odluke Kontakt grupe o sankcijama biti samo opomena i da ce zvanicni Beograd prihvatiti pruzenu ruku medjunarodne zajednice i biti kooperativniji.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /