ponedeljak 4. maj 1998.

KAKO POSLUJU NAJVECE AUKCIJSKE KUCE CVECA U HOLANDIJI

Berza na kojoj mirise novac

“Zemlja lala" je najveci izvoznik cveca na svetu, sto je 1995. godine znacilo sumu od 5,3 milijarde guldena u drzavnom budzetu. U aukcijsku kucu Holandija stizu sadnice oko 600 domacih i stranih uzgajivaca. “Najznacajniji kupci Nemci, Britanci i Francuzi

Vesna Vujic
specijalni izvestac “Nase Borbe" iz Haga

Sakobusi skoro svakog dana predje s jedngo na drugi kontinent da bi opet bio vracen tamo odakle je poslat. Rec je samo o egzoticnom cvetu iz Afrike, koji, cesto, da bi zavrsio u domacim cvecarama mora najpre da prodje kroz transakciju na nekoj holandskih berzi cveca. Sve sto raste na planeti Zemlji, a lepo mirise i dekorativno izgleda u vazi, sobi ili dvoristu mroa da stigne u “zemlju lala." Ona je najveci izvoznik mirisnih biljaka na svetu, sto je recimo 1995. godine znacilo sumu od 5,3 milijarde guldena u drzavnom budzetu (vrednost jednog guldena priblizno je jednaka jednoj nemackoj marki).

Aukcijska kuca cveca Holandija druga je po velicini, posle berze Alsmer koja je najveca na svetu. Berza Holandija, koja ima godisnji obrt vise od dve milijarde guldena, je najveci izvoznik secenog i saksijskog cveca i biljaka za unutrasnju i bastensku dekoraciju. Na ovu pijacu stizu sadnice oko 600 domacih i stranih uzgajivaca, pre svega iz Izraela, Spanije, Kenije, Zimbabvea i drugih zemalja. Najznacajniji kupci su Evropljani, medju njima najvise Nemci, Britanci, Svajcarci, Francuzi. Za samo 24. sata holandske ruze stizu na drugi kraj sveta. Pupoljci kupljeni ujutru vec posle podne su u nekoj od prodavnica na starom kontinentu, a najduzi put je, na primer, do japanskih vaza. Svoje novo polje interesovanja ova kuca vidi u istocnoevropskim zemljama. Rusija i Poljska vec se nalaze na karti kupaca cije potrebe vredi beleziti.

Na dva aukcijska centra holandske berze cveca, u Noldvijku i Blesdvijku, dnevno se obavi vise od 40 hiljada transakcija izmedju prodavaca i oko tri hiljade kupaca i izvoznika iz celog sveta. Guzva pocinje u ranu zoru kada u cetiri sata uzgajivaci dovoze hiljade uredno spakovanih sadnica. One se stokuju u ogromnim halama na gotovo 700 hiljada kvadratnih metara prostora i cuvaju se na temperaturi koja je prilagodjena takoreci svakom cvetu. Brigu o svakoj biljci svakodnevno vodi oko hiljadu i sedam stotina zaposlenih u ovoj aukcijskoj kuci. Posle pregleda kvaliteta od strane inspektora berze, sve je spremno za pocetak prodaje.

U sest sati izjutra pet sala za aukciju su vec prepune nervoznih kupaca, opremljenih sa sve cigaretama, kafom, drugim napicima, a uz put i neophodnom tehnikom od faksova do mobilnih telefona. I u slucaju trgovine cvecem vreme je novac. Dok ispred trgovaca prolaze kontejneri cveca, sat na kome su ispisane sve karakteristike sadnice pocinje da radi. Obicnom smrtniku utisak je da se kazaljka na satu, koja krece od najvise ka najnizoj ceni po komadu, krece brzinom svetlosti. Pritisak na dugme znaci da se roba kupuje po ceni na kojoj se skazaljka zaustavi. Dobri ili losi refleksi kupca direktno su proporcionalni kolicini guldena koja mu na kraju ostaje ili manjka u dzepu. Za samo nekoliko sati na berzi se pazare milioni biljaka, sto donosi obrt od nekoliko miliona.

Vec u osam sati prodato cvece je u halama odakle je spremno za transport do krajnjeg kupca. Oko 11 casova mirisni pupoljci su vec nesto blize vazama. Kupci su ih spremili za transport koji je najcesce u ogromnim pleperima-hladnjacama, a u najudaljenije destinacije putuje brodovima i avionima. Tri cetvrtine cveca sa ove berze se izvozi. Medju hiljadama vrsta koje rastu na nasoj planeti, ruze su i dalje bez konkurencije. U poslednje vreme su “in" suncokreti koji postaju sve trazeniji ukras.

Cvecare u razlicitim delovima sveta su poslednja karika u lancu koji pocinje na holandskoj berzi. Sa lalama, hrizantemama, irisima, narcisima, ruzama... u vazi krug se zatvara. To se po tehnologiji ove trgovine dogadja vec u cetiri sata posle podne. Istovremeno, u tom trenutku pocinje novi krug - za uzgajivace.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /